czwartek, 24 września 2015

Tarta ze śliwkami, budyniem i bezą włoską

Dziś przedstawiam przepis na prze-py-szną, słodko-kwaśną tartę na kruchym spodzie ze śliwkami, budyniem i bezą włoską <3 Zapraszam do przygotowań!


Składniki na spód o śr. 25 cm:

200 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 żółtka (białka zostawiamy na później)
100 g zimnego, posiekanego drobno masła
1 łyżka zimnej wody

Składniki na nadzienie:

500 g śliwek, umytych, wydrylowanych, pokrojonych w ćwiartki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
25 g budyniu waniliowego bez cukru
250 ml mleka

Składniki na bezę:

100 ml wody
300 g cukru
3 białka

CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY

1. Śliwki układamy na sitku, zasypujemy dwiema łyżkami cukru i pozostawiamy na 2 godziny, co jakiś czas potrząsając sitkiem - chcemy pozbyć się z nich nadmiaru wody.

2. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Ciastem dokładnie wyklejamy formę na tartę o średnicy 25 cm, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na ciasto kładziemy kawałek folii aluminiowej i zasypujemy ryżem, grochem lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut. Na podpieczony spód wykładamy odsączone i delikatnie odciśnięte śliwki skórą do dołu. Posypujemy łyżeczką cynamonu i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 -15 minut. 

4. W między czasie w małym rondelku podgrzewamy mleko z budyniem i łyżką cukru i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Wylewamy na podpieczone śliwki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

5. Czas na przygotowanie bezy. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza z funkcją grilla, półkę piekarnika ustawiamy możliwie najwyżej, tak żeby weszła nam foremka. W garnuszku umieszczamy wodę i cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia i od tego momentu gotujemy jeszcze 3 minuty. Pod żadnym pozorem NIE MIESZAMY! Możemy co najwyżej potrząsnąć garnuszkiem. 

6. W misce ubijamy na sztywno białka. Zwiększamy obroty do najwyższych i nie przerywając ubijania, wlewamy cukrowy syrop. Ubijamy tak długo, aż masa prawie całkowicie ostygnie, czyli około 7 minut. Pianę przekładamy na masę budyniową i wkładamy do piekarnika na 4-6 minut, aż beza ładnie się zarumieni. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)



Przepis bierze udział w organizowanej przeze mnie akcji kulinarnej "Jesienne Słodkości!".


Aby wziąć udział w akcji, wklej kod banerka na swoim blogu pod wpisem i dodaj wpis na stronie akcji 'Jesienne Słodkości!'. Kod banerka znajdziecie również na stronie akcji.


Aby poprawne wkleić kod banerka, przejdź do edycji posta. Poniższy kod HTML wklejamy w trybie pracy HTML edytora (ikonka HTML w lewym górnym rogu, obok napisu "Nowy Post"). Kod wklejamy na samym dole i zapisujemy. 

Jesienne słodkości!
Czas na śliwki

2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...