poniedziałek, 8 grudnia 2014

Libańskie pierożki drożdżowe

Dzisiaj zapraszam na libańskie pierożki z drożdżowego ciasta z nadzieniem z jagnięciny. Z podanych składników wychodzi 12 pierożków, którymi spokojnie najedzą się trzy osoby (ja zjadłam 3 pierożki i jestem najedzona :)). Do pierożków zrobiłam sos majonezowo-jogurtowy z kolendrą, ale możecie je podać z sosem czosnkowym lub w ogóle pominąć - i tak są wyśmienite :)

Danie klasycznie przyrządza się z jagnięciną, ale możecie je również przygotować z mięsem wołowym lub drobiowym. Zapraszam do pieczenia!


Składniki na ciasto do 12 pierożków:

400 g mąki pszennej + 1 łyżka
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju arachidowego
14 g świeżych drożdży lub 7 g instant
180 ml wody

Składniki na nadzienie z jagnięciny:

500 g jagnięciny, drobno posiekanej lub mielonej
1 cebula, drobno posiekana
1 łyżka orzeszków pini
1/2 łyżeczki mięty
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
1/2 łyżeczki ostrej papryki
kilka główek goździków, zgniecionych
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju arachidowego

Składniki na sos z kolendrą:

1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
odrobina soku z cytryny
świeżo mielony pieprz do smaku
sól do smaku

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
CZAS WYRASTANIA CIASTA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Zaczniemy od przygotowania sosu, ponieważ musi on najdłużej poleżeć w lodówce, żeby się przegryźć. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy i wstawiamy do lodówki.

2. Teraz przygotujemy ciasto. Do szklanki wlewamy letnią wodę, dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, kruszymy drożdże. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Resztę składników na ciasto umieszczamy w misce, wlewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy na jednolitą gładką masę przez co najmniej 10 minut. Wkładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

3. Podczas gdy nasze ciasto wyrasta, przygotowujemy farsz. Suchą patelnię porządnie rozgrzewamy, wrzucamy orzeszki Pini i prażymy przez kilka minut. Przesypujemy na talerz. Teraz wrzucamy wszystkie przyprawy i smażymy około 1 minutę, aż puszczą aromat. Dodajemy jedną łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy jeszcze kilka minut do lekkiego zbrązowienia. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy orzeszki i odstawiamy do ostygnięcia.

4. Ciasto wyciągamy z miski i wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Wycinamy kółka 8-10 cm. Na każdy placek wykładamy trochę farszu, dokładnie zaklejamy i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na 30 minut do ponownego wyrastania. 

5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni Celsjusza, wkładamy pierożki i pieczemy 11-13 minut do zbrązowienia. Wyciągamy, przekładamy na talerze. Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem, sosem czosnkowym, lub same. Smacznego! :)


1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: