Dziś zapraszam na słodziutki, lekko kwaskowaty i mocno malinowy sernik na kruchym spodzie z pyszną polewą z jogurtu greckiego :) Z podanych składników przygotujecie sernik o średnicy 25 cm. Sernik inspirowany jest przepisem ze strony 'Moje Bistro'. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na spód:
100 g masła
1/3 szklanki cukru
200 g mąki pszennej
1 żółtko
Składniki na masę serową:
250 g malin
750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości, np. Piątnicy
100 g serka mascarpone
3 łyżki śmietanki 30%
sok z 1/2 cytryny
nasionka z 1/2 laski wanilii
4 duże jajka
1 pełna szklanka drobnego cukru do wypieków
3 łyżki mąki pszennej
Składniki na polewę:
250 g jogurtu greckiego + 2 kopiaste łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
maliny, jagody do dekoracji
cukier puder do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
*Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
1. Zaczynamy od przygotowania spodu: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i mieszamy, aż powstanie syrop. Przelewamy do miski, dodajemy mąkę, a na koniec żółtko. Dokładnie mieszamy i wysypujemy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie dociskamy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni Celsjusza.
2. Maliny umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładkie puree. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Puree malinowe, wraz z resztą składników na masę serową, umieszczamy w misie miksera. Miksujemy jedynie do połączenia składników.
3. Gotową masę przelewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60-70 minut, aż środek sernika będzie sprężysty. Wyciągamy, równomiernie pokrywamy jogurtem greckim wymieszanym z cukrem pudrem i z powrotem wkładamy do piekarnika, tym razem na 15 minut.
4. Gdy sernik będzie już upieczony, wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy owocami i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńCudownie kremowy, kusi niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo elegancko!
OdpowiedzUsuńA u mnie na blogu serniczek z orzeźwiającym musem truskawkowym - polecam! ;)
http://kuchniaellie.blogspot.com/2015/07/truskawkowo-kokosowy-sernik-na-zimno.html
Bardzo się cieszę, że mój sernik był inspiracją :)
OdpowiedzUsuńWyszedł przepyszny :)
Usuń