Zamarzyły mi się gofry, takie jak pamiętam z dzieciństwa.Wiele stron i blogów przeszukałam zanim znalazłam ten właściwy przepis na blogu Modern Taste. Gofry wyszły chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Dokładnie takie, jakie można kupić w budkach z goframi :) Zapraszam do przygotowań!
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 szczypty soli
1/2 szklanki cukru
4 jajka, żółtka oddzielone od białek
1 3/4 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
Dodatki:
cukier puder
bita śmietana
sos toffi i czekoladowy
świeże owoce
owoce z puszki
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Ważne: Każda gofrownica jest trochę inna, więc czas przygotowania gofrów może różnić się od tego podanego w przepisie. Dobrze jest na początek przygotować próbnego gofra, aby sprawdzić jej moc. Gofry powinny być chrupiące i lekko zarumienione z zewnątrz oraz mięciutkie w środku. Moja gofrownica z Lidla potrzebuje dokładnie 9 minut :) W trakcie pieczenia "właściwych" gofrów nie otwieramy gofrownicy.
1. W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i jedną szczyptę soli. W drugiej misce mieszamy cukier z żółtkami, wodą i olejem. Obie masy łączymy i mieszamy ze sobą tak długo, aż znikną wszystkie grudki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok, aby ciasto "odpoczęło" i zaczynamy rozgrzewać gofrownicę.
2. Na rozgrzaną płytę gofrownicy przy pomocy chochelki wlewamy porcję ciasta, zamykamy i smażymy, aż gofry będą rumiane i chrupiące (mi to zajmuje 9 minut). Podczas przygotowania gofrów nie otwieramy gofrownicy. Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, sosami i/lub owocami :) Smacznego!
Robiłam gofry z tego przepisu są przepyszne polecam :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJaka jest moc Waszej gofrownicy?
UsuńSuper chrupiące gofry, ciasto na początku trochę rzadkie ale wszystko świetnie wyszło
UsuńGofry wyszly przepyszne! Dziekuje!
UsuńGofry wyszly przepyszne! Polecam! I dziekuje za przepis!
UsuńRozumiem że nie używamy miksera ?tylko mieszamy ?zdziwiło mnie to Piekłam z różnych przepisów Nadal nie to I zawsze używam miksera Uwielbiamy gofry Cudnie by było trafić wreszcie na dobry przepis Fakt ja zawsze podglądam
UsuńJa tez robilam Sa przepyszne
OdpowiedzUsuńRobiłam są przepyszne polecam
OdpowiedzUsuńdziękuję, zrobiłam, są pyszne
OdpowiedzUsuńCzy jest 1 i 3/4 szklanki wody? Czy 3/4?
OdpowiedzUsuń1 i 3/4 :)
UsuńRównież polecam gofry z tego przepisu ;-) zwłaszcza jeżeli ktoś posiada najzwyklejszą gofrownicę taką "tanią" ;-)
OdpowiedzUsuńA ciasto musi byc heste czy plynniejsze bo mi wyszlo geste??
UsuńMi również wychodzi gęste :)
UsuńA w tym przepisie nie ma mleka?
OdpowiedzUsuńNie ma :)
UsuńTakich jeszcze nie robilam zaraz bede robic,ostatnio jak robilam z innego przepisu to strasznie przyklejaly sie do gofrownicy i sie wkurzalam i nie wiem czy to wina ciasta czy gofrownicy mam z dezela?
UsuńW nich jest dużo oleju więc nie powinny się w ogóle przyklejać. Proszę pamiętać żeby nie otwierać gofrownicy przy ich smażeniu (tylko przy pierwszym "próbnym" żeby wiedzieć ile gofrownica potrzebuje czasu na dokładne usmażenie ich). Przed smażeniem można dać na ręcznik papierowy trochę oleju i wysmarować dokładnie gofrownicę, to też powinno zapobiec przyklejaniu.
UsuńNie robią się jak guma po ostygnieciu? Z tego przepisu nie robiłam dlatego pytam :)
OdpowiedzUsuńJeżeli mam być szczera, to ani razu nie stały u mnie dłużej niż 15 minut, znikały prawie natychmiast, więc ciężko mi powiedzieć ;)
UsuńMoje nawet nie ostygna i się robią jak guma :/
UsuńZ tego przepisu?
UsuńZ innego. Ale robiłam dziś z tego i jest o niebo lepiej są chrupiące ładnie się rozrywaja i szybko znikają dziękuję za przepis i pozdrawiam ☺
UsuńBardzo się cieszę że smakowały :) U mnie są numerem jeden jeżeli chodzi o gofry :) pozdrawiam!
UsuńCzy woda gazowane czy niegazowana?
UsuńA w takiej gofrownicy w ksztalcie koniczyny? Ile minut?
OdpowiedzUsuńPrawdę mówiąc nie wiem bo nigdy takiej nie miałam ale z pewnością krócej bo gofry wychodzą bardzo płaskie i mniejsze
UsuńA w takiej gofrownicy w ksztalcie koniczyny? Ile minut?
OdpowiedzUsuńPo 30mi utach były równie smaczne ichrupiace....
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsze jakie jadłam.Mam dosyć słabą gofrownicę a te gofry wychodzą z niej obłędne :)
OdpowiedzUsuńPOLECAM,ROBIŁAM WYSZŁY PYSZNE...
OdpowiedzUsuńmam problem podczas pieczenia gofrownica mi sie uchyla i nie moge jej domknąć przez jakiś czas czy to wpływa na jakość gofrów ?
OdpowiedzUsuńMoże wpływać bo w środku będzie niższa temperatura :( ale proszę poprobowac, być może będą potrzebowały chwilę więcej czasu :)
UsuńIle z tej porcji wychodzi szt.?
OdpowiedzUsuńIle szt.wychodzi z tej porcji ?
OdpowiedzUsuńNie wiem ile sztuk dokładnie wyszło, bo znikały prosto z gofrownicy ;) Ale najadły się nimi 4 osoby i jeszcze trochę ciasta zostało ;)
UsuńGofry są pyszne.Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.Mi wyszło z tego przepisu 15 sztuk dużych gofrów.Gofry najlepsze są gorące.Dla 2 osób wystarczy połowa tej ilości z przepisu,bo nam dużo zostało.A zimne to już nie to samo.
OdpowiedzUsuńGofry godne polecenia superowe czas wykonania 9 minut najlepsze jakie do tej pory wykonałam
OdpowiedzUsuńGofry godne polecenia superowe czas wykonania 9 minut najlepsze jakie do tej pory wykonałam
OdpowiedzUsuńGofry godne polecenia superowe czas wykonania 9 minut najlepsze jakie do tej pory wykonałam
OdpowiedzUsuńTeż próbowałam i faktycznie wyszły przepyszne!
OdpowiedzUsuńA ile porcji wychodzi z tego ciasta ?
OdpowiedzUsuńnajlepsze gofry na świecie,pysio:)
OdpowiedzUsuńwitam! czy gofry wyjdą w foremkach silikonowych, które kupiłam w Lidl?
OdpowiedzUsuńWyjdą na pewno, proszę tylko dokładnie na tych foremkach wyczytać ile czasu będą potrzebowały i w jakiej temperaturze, bo na pewno będą potrzebowały dłużej niż takie smażone :)
Usuńdziękuję za szybką odpowiedz! pozdrawiam!
UsuńNie wierzę...naprawdę wyszły chrupiące :)))) Pierwszy raz udało mi się zrobić w domu takie gofry pyszne, a już straciłam wiarę. Polecam gorąco ten przepis, gofry fantastyczne :)))
OdpowiedzUsuńdziekuje za ten przepis ....wyszły dokładnie takie jak jest napisane chrupiące na zewnątrz a mięciutkie w środku....rewelacja
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis. Gofry naprawdę jak z budki.Moje dzieci zachwycone i mąż też. Teraz trzeba schować gofrownicę bo żyć nie dają :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry--ja też piekę dzisiaj gofry z tego przepisu i stwierdzam, że są wspaniałe, o niebo lepsze jak robiłam wcześniej , podobnie ale z mlekiem i 3 łyżeczki proszku do pieczenia ,jajka całe i nie były takie smaczne, dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam na śniadanie, bo kilka dni temu zakupiłam gofrownicę, były pyszne- dziękuje za przepis. To moje drugie podejście, bo najpierw zrobiłam z przepisu Winiar i niestety były naleśnikowe, a Twoje niebiańskie:)
OdpowiedzUsuńMożna olej zastąpić oliwa??czy masłem?
OdpowiedzUsuńJeżeli masłem to jedynie rozpuszczonym klarowanym żeby się nie przypalał. Oliwa zmieni smak gofrów
Usuńrobiłam na kolację (dzisiaj) i wyszły naprawdę super(zwłaszcza gorące),dzieciaki się zajadały. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńnaprawdę godny polecenia przepis :) rzadko dopisuję komentarze pod recepturami ale gofry wg Twojego przepisu wyszły boskie omnomnomn :) Dzięki! :)*
OdpowiedzUsuńrzadko zostawiam wpisy pod recepturami. ale z Twojej gofry wychodzą nieziemskie. Takie jak pamiętam z dzieciństwa. i to w cienkiej (koniczynkowej) gofrownicy. są bosko chrupkie oraz mięciusie w środku (nie wiem jak to możliwe jeśli są takie cienkie - ale takie właśnie są). Dziękuję Ci bardzo za przepis - i zdecydowanie będę polecać dalej :)*
OdpowiedzUsuńMam taki sam przepis,nawet proporcje te same tylko u mnie jest to woda gazowana. Wychodzą bardzo chrupiące i przepyszne. Przepis ten miałam dołączony do gofrownicy.
OdpowiedzUsuńGofry pyszne , mam gofrownice dezal i pieke 5 mni
OdpowiedzUsuńFaktycznie przepis super. POLECAM!!!
OdpowiedzUsuńPrzepis super. Robiłam z innych przepisów, ale zawsze wychodziły jak naleśniki. Mam gofrownicę o mocy 750 W, piekłam tak jak w przepisie 9-10 minut.
OdpowiedzUsuńA czy moge upiec je w piekarniku ?
OdpowiedzUsuńnastępnym razem dam kropelkę olejku waniliowego, ale super! już dawno nie wyszły mi tak chrupiące:)
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne i chrupiące :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie są super, dziękuję za przepis. Bałam się, że ciasto jakieś gęste ale wychodzą cudownie chrupiące. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdobry przepis, gofry wyszły pyszne, chrupiące - polecam :)
OdpowiedzUsuńboskie,w końcu trafiłam na przepis,cudo
OdpowiedzUsuńJak patrzę na zdjęcia tych gofrów to aż ślinka mi leci. Przypominają mi się czasy jak byłam mała i mama przygotowywała mi te słodkości. Miała gofrownice Profi, którą kiedyś tata kupił jej na urodziny. Zresztą teraz też jej służy i jej goframi zajadają się teraz moje córki ja niestety nie potrafię zrobić tak dobrego ciasta jak mama.
OdpowiedzUsuńPysznie wygladaja musze sprubowac.Bo zawsze jak robie to dobre w smaku ale jak wyjmuje z gofrownicy to zaraz robia sie miekkie .Nie sa takie chrupiace i niewiem dla czego?
OdpowiedzUsuńTe gofry wyszły dokładnie jak te z tzw budki! Super! Znikneły szybciej niż się spodziewałam👍
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis!:) Polecam!
OdpowiedzUsuńRobiłam gofry pierwszy raz w życiu, właśnie wg tego przepisu, wyszły pyszne, pulchne i chrupiące :)
OdpowiedzUsuńRobiłam gofry pierwszy raz w życiu , właśnie według tego przepisu, wyszły pyszne, pulchne i chrupiące :))
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!!! Polecam, polecam i jeszcze raz polecam !!! Paluszki lizać. Pozdrawiam, dziękując za wspaniały przepis... :)))
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, lecz nie wyszły mocno chrupiące. Czegoś widoczne dałam za mało lub za dużo. Jaka jest pani rada? A jaki olej użyć najlepiej?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Witam serdecznie, ja używam Kujawskiego więc bez szczególnych fajerwerków. Czy otwierała Pani gofrownicę w tracie pieczenia żeby je podejrzeć? To może być powód. Lub być może trzeba je potrzymać chwilkę dłużej niż w przepisie. Zawsze polecam zrobić jednego "próbnego" żeby sprawdzić jak nasza gofrownica reaguje :) Pozdrawiam
UsuńGofry SMACZNIUTKIE, jak najbardziej polecam....PYCHA :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, zastanawiam się nad zakupem gofrownicy ;-)
OdpowiedzUsuńWitam, znam ten przepis od ubiegłorocznych wakacji i faktycznie są super. Tylko zamiast zwykłej wody dodaję pół litra wody gazowanej.
OdpowiedzUsuńFaktycznie gofry wyszły tak jak w opisie super spróbujcie sami polecam każdemu polecam.
OdpowiedzUsuńGofry pyszne,przepis dobry nawet gdy dłużej leżą to nic się z nimi nie dzieje dziękuję.
OdpowiedzUsuńPyszne gofry polecam
OdpowiedzUsuńPoprostu wspaniałe!
OdpowiedzUsuńWlasnie pochlaniamy...rewelacja❤
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam robić przepyszne!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńGofry zrobione wyszły przepyszne dziękuję za przepis☺
OdpowiedzUsuńA cukru można dac mniej?
OdpowiedzUsuńCzy składniki mokre trzeba mieszać mikserem czy ręcznie i po dodaniu suchych tak samo.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne i wyszly mi z 3 jaj bo tylko tyle mialam w lodówce. Tyle razy robilam z różnych przepisow i zawsze gumowe wchodziły. Dziekuje za przepis :*
OdpowiedzUsuńTe gofery są PRZEPYSZNE😍POLECAM W 100%
OdpowiedzUsuńNaprawdę pyszne gofry. Bardzo dobry przepis. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsze gofry jakie w życiu robiłam. Cudowne ❤
OdpowiedzUsuńSuper chrupiące gofry!!!! POLECAM najlepsze jakie dotychczas robiłam.
OdpowiedzUsuńMieszasz za pomocą miksera?
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń