wtorek, 21 lipca 2015

Sernik mocno malinowy

Dziś zapraszam na słodziutki, lekko kwaskowaty i mocno malinowy sernik na kruchym spodzie z pyszną polewą z jogurtu greckiego :) Z podanych składników przygotujecie sernik o średnicy 25 cm. Sernik inspirowany jest przepisem ze strony 'Moje Bistro'. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na spód:

100 g masła
1/3 szklanki cukru
200 g mąki pszennej
1 żółtko

Składniki na masę serową:

250 g malin
750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości, np. Piątnicy
100 g serka mascarpone
3 łyżki śmietanki 30%
sok z 1/2 cytryny
nasionka z 1/2 laski wanilii
4 duże jajka
1 pełna szklanka drobnego cukru do wypieków
3 łyżki mąki pszennej

Składniki na polewę:

250 g jogurtu greckiego + 2 kopiaste łyżeczki cukru pudru


Dodatkowo:

maliny, jagody do dekoracji
cukier puder do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

*Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

1. Zaczynamy od przygotowania spodu: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i mieszamy, aż powstanie syrop. Przelewamy do miski, dodajemy mąkę, a na koniec żółtko. Dokładnie mieszamy i wysypujemy do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie dociskamy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni Celsjusza.

2. Maliny umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładkie puree. Przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Puree malinowe, wraz z resztą składników na masę serową, umieszczamy w misie miksera. Miksujemy jedynie do połączenia składników. 

3. Gotową masę przelewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60-70 minut, aż środek sernika będzie sprężysty. Wyciągamy, równomiernie pokrywamy jogurtem greckim wymieszanym z cukrem pudrem i z powrotem wkładamy do piekarnika, tym razem na 15 minut. 

4. Gdy sernik będzie już upieczony, wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy owocami i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. Cudownie kremowy, kusi niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się bardzo elegancko!
    A u mnie na blogu serniczek z orzeźwiającym musem truskawkowym - polecam! ;)
    http://kuchniaellie.blogspot.com/2015/07/truskawkowo-kokosowy-sernik-na-zimno.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę, że mój sernik był inspiracją :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska