niedziela, 19 lipca 2015

Vol-au-vent z drobiowym ragout z grzybami

Zapraszam na pomysłowe danie kuchni francuskiej - vol-au-vent (lot z wiatrem) z drobiowym ragout z pieczarkami i kurkami. Nazwa dania związana jest z lekkością ciasta po jego upieczeniu :) Danie inspirowane jest przepisem ze strony 'Z miłości do słodkości'. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 7 gniazdek:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko, rozmłucone

Składniki na ragout:

1 łyżka masła
50 g pieczarek, drobno posiekanych
50 g kurek, drobno posiekanych
50 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie krótkie paski
1 gałązka oregano lub tymianku
150 g śmietany 18%
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

wędzony tarty ser do posypania
szczypiorek do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Zaczynamy od przygotowania gniazdek : Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wycinamy 14 kółek. W siedmiu z nich przy pomocy kieliszka do wódki wycinamy mniejsze kółka (zdj poniżej). Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy całe kółka, smarujemy je rozmłuconym jajkiem, na nich układamy kółka z dziurką i ponownie smarujemy jajkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.


2. W czasie, gdy nasze gniazdka stygną, przygotowujemy nadzienie. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy posiekane grzyby i przesmażamy przez około 7-10 minut, aż odparuje nadmiar wody, a grzyby zmniejszą objętość o połowę. Przekładamy na talerz.

3. Na tę samą patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy przez 5 minut. Dodajemy kurczaka i smażymy 5 minut. Dodajemy grzyby i gałązkę świeżego oregano, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy śmietanę, dodajemy łyżkę koncentratu i przesmażamy, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia.

4. Do gniazdek z ciasta nakładamy drobiowe ragout, posypujemy tartym serem wędzonym i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy ciepłe. Smacznego! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: