Są to chyba najprostsze ciasteczka jakie w życiu przyszło mi robić :) Po upieczeniu są delikatne, kruche, z wyraźną nutą masełka, dosłownie rozpływają się w ustach, a dodatkowo są takie urocze :) Przepis znalazłam na stronie 'Moje Wypieki'. Zapraszam do pieczenia!
Waniliowe ciasteczka maślane (10-12 sztuk):
60 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
70 g mąki pszennej
1 1/2 łyżki cukru pudru
kilka kropli aromatu waniliowego
Kakaowe ciasteczka maślane (10-12 sztuk):
60 g zimnego masła, pokrojonego w drobną kostkę
60 g mąki pszennej
10 g kakao
2 łyżki cukru pudru
kilka kropli aromatu waniliowego
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
CZAS CHŁODZENIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
CZAS CHŁODZENIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Wszystkie składniki na ciasteczka zagniatamy szybko w jednolitą masę, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra-dół). Z ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zgniatamy przy pomocy widelca, tworząc charakterystyczny wzorek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! :)
Pyszne, maślane i szybkie ;-) idealne na słodkości dla małej pociechy lub niezapowiedziana niedzielną wizytacje ;-)
OdpowiedzUsuńOj tak, robi się je bardzo szybko, a składniki na nie przeważnie każdy ma szafce :) I po prostu nie mogą się nie udać!
UsuńA jakie masło najlepiej?
UsuńJa używam najwyklejszego, masło extra :)
UsuńMaślany aromat, to jeden z lepszych smaków , tego się nie da niczym zastąpić :) Uwielbiam takie ciacha!
OdpowiedzUsuńSą wspaniałe :) Już wyjadłam połowę, a nie minęło nawet pół dnia od ich przygotowania ;)
Usuńuwielbiam takie, wyglądają pięknie!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam wypróbować przepis w domu :)
UsuńSłodkie maluszki :-) Pięknie Ci wyszły. Zapisuję przepis do przetestowania!
OdpowiedzUsuńWczoraj piekłam te ciasteczka wyszły świetnie tylko spaliły mi się ;-; Ja głupia przeczytałam że trzeba piec 20 minut a nie 15 kakaowe to węgielki były. Ale jeszcze zrobię tylko tym razem dobrze :D
OdpowiedzUsuńMożna zrobic je z dziurka z dzemem czy może spowodować to jakies negatywne skutki ?
OdpowiedzUsuńNie będzie żadnych negatywnych skutków :)
UsuńDzięki za szybka odpowiedz ;) w sobotę biorę sie do pieczenia :)
Usuńrobię któryś raz z kolei , są genialne :)
OdpowiedzUsuń