Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy ;) Tym razem zapraszam na pyszny, baardzo puszysty omlet w nadziany masą mascarpone i truskawkami. Oczywiście truskawki możecie zastąpić jagodami lub poziomkami. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 1 porcję:
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka mleka
1 łyżka mąki
masło do wysmarowania patelni
2 łyżki mascarpone
1 łyżka drobnego cukru
6 truskawek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dokładnie mieszamy z łyżką mleka i mąki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, wlewamy żółtka.
2. Patelnię o średnicy ok. 16-18 cm smarujemy odrobiną masła. Rozgrzewamy, wlewamy omletową masę, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Smażymy 3 minuty, przewracamy i smażymy kolejne 3 minuty. Wyciągamy na talerz.
3. Mascarpone ucieramy na jednolitą masę z łyżką drobnego cukru. Tak przygotowaną masą smarujemy jeszcze ciepły omlet, posypujemy pokrojonymi truskawkami i składamy na pół. Gotowe! :)
wyglada pysznie jutro zrobie na snadanie mojemu wnusiowi
OdpowiedzUsuńWidzę, że truskawki królują :) Super pomysł na śniadanko
OdpowiedzUsuń