Po długiej przerwie zapraszam Was na pyszne kotleciki mielone, nadziane serkiem topionym :) Ja wybrałam topiony ementaler, ale możecie go zastąpić swoim ulubionym smakiem. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem małosolnym. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 6 kotletów:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
1 mała cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 kromka chleba, namoczona w mleku
szczypta chilli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku
6 trójkącików ulubionego serka topionego
bułka tarta do obtaczania
tłuszcz do smażenia
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Wrzucamy cebulkę i smażymy przez 5 minut, aż zmięknie. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund. Zdejmujemy z ognia. W dużej misce mieszamy mięso, jajko, kromkę chleba dokładnie odciśniętą z mleka i podsmażaną cebulkę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i słodką papryką.
2. Na duży talerz wysypujemy bułkę tartą. Mięso dzielimy na 6 równych części. Każdy trójkącik serka topionego obtaczamy w bułce tartej, otulamy mięsem formując kotlecik i ponownie obtaczamy w bułce tartej.
3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie olej z dodatkiem masła). Kotleciki smażymy z obu stron na brązowy kolor. Podajemy z pieczywem i ogórkiem małosolnym. Smacznego! :)
jaki fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńświetne,wypróbuje któregoś dnia :)
OdpowiedzUsuńSwietny sposob na przelamanie tradycyjnego dania :) Musze koniecznie wybrobowac :) Moze i poeksperymentowac z innymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńŚwietny! Właśnie je zrobiłam tyle że tradycyjnie z ziemniaczkami. Cudo!
OdpowiedzUsuńKotleciki pierwsza klasa,nawet synek polubil mielone w tej wersji, dzieki za przepis i goraco polecam!!!
OdpowiedzUsuńKotleciki pierwsza klasa,naprawde bardzo polecam bo wlasnie wytestowane;)
OdpowiedzUsuńDobre!Dobre! Ale..szkoda, że te wszystkie serki topione to..przyznajmy się dużo Exx Exx niezdrowe to :( Znacie jakiegoś producenta, gdzie składniki zdrowsze ?
OdpowiedzUsuńTo chyba z mojego wpisu Pyszności babci Basi http://pysznoscibabcibasi.com/index.php/2016/04/01/kotlety-mielone-…ionym-babci-basi/
OdpowiedzUsuńPani Barbaro, to raczej niemożliwe ponieważ ja mój przepis dodałam już w zeszłym roku, a dokładniej 27 lipca 2015 :) Przy takiej ilości blogów kulinarnych też niejednokrotnie wpadam na bardzo podobne przepisy do moich :)
Usuń