Składniki na 24 pralinki:
150 g truskawek
1 łyżka cukru
1/2 łyżki wódki
45 ml śmietanki kremówki (3 łyżki)
200 g białej czekolady
175 g mlecznej czekolady
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN+ chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Zaczniemy od przygotowania nadzienia: Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, blendujemy na gładkie puree. Przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na małym/średnim ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodajemy wódkę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5-7 minut, aż odparuje nadmiar wody. Dodajemy śmietankę i mieszamy, gotujemy jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną na kawałki białą czekoladę, przykrywamy i pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Przygotowujemy foremkę do pralinek lub silikonową foremkę do kostek lodu i mały pędzelek (może być kuchenny lub taki do malowania). W kąpieli wodnej* rozpuszczamy mleczną czekoladę, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Przy pomocy pędzelka dokładnie smarujemy czekoladą ścianki i dno foremki - warstwa nie może być zbyt cienka, bo pralinki przy wyciąganiu mogą popękać. Wkładamy do lodówki na 15 minut.
3. Formę wyciągamy z lodówki. Przy pomocy małej łyżeczki napełniamy czekoladowe skorupki truskawkową masą, pozostawiając około 2 mm od krawędzi - zostawiamy miejsce na czekoladowy spód. Ponownie wkładamy do lodówki na 15 minut.
4. Formę wyciągamy z lodówki. Na truskawkową masę wylewamy pozostałą mleczną czekoladę. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (około 1-2 godziny). Smacznego! :)
*Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury (najlepiej metalową)- dno miski nie może dotykać wody! Do miski wkładamy czekoladę i co jakiś czas mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Niczym kupne! Genialne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
uwielbiam domowe praliny ...dawno nie robiłam, chyba coś dziś wyczaruje w kuchni :)
OdpowiedzUsuń