Pyszna obiadowa propozycja, w sam raz na lato :) Pstrąg zapiekany w soli, skórce cytryny i listkach szczawiu. Zapraszam do pieczenia!
Składniki dla 3 osób:
3 wypatroszone pstrągi
1,5 kg soli morskiej
1 cytryna
20 g liści szczawiu
2 białka
Do podania:
gotowane młode ziemniaki z masełkiem
cytryna pokrojona w ćwiartki
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Bezpośrednio do dużej miski ucieramy skórkę z cytryny (resztę cytryny kroimy w plastry), dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Pstrągi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do środka wkładamy po kilka plastrów cytryny i po dwa liście szczawiu. Resztę szczawiu drobno siekamy i dodajemy do soli, na koniec do soli dodajemy białka i dokładnie mieszamy.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy połowę soli, wykładamy pstrągi i zasypujemy resztą soli. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie zdejmujemy solną skorupkę. Przekładamy na talerze; podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami polanymi masełkiem i cząstkami cytryny. Smacznego! :)
PRZED PIECZENIEM:
Rybę mogłabym jeść codziennie, pod każdą postacią! Świetny sposób na pstrąga. Z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda i napewno tak samo smakuje.A....:)
OdpowiedzUsuń