wtorek, 31 marca 2015

Jajka barwione naturalnie

Poniżej znajdziecie kilka sposobów na pofarbowanie wielkanocnych jaj w sposób naturalny. Najjaśniejsze jajko jest niefarbowane - chciałam pokazać, mniej więcej w jakim kolorze jajek używałam. Oczywiście białe jajka chwycą kolor szybciej i będzie on intensywniejszy - nawet po 15 minutach - więc warto je sprawdzać od czasu do czasu :) Zapraszam do zabawy!


Jajka czerwone (miedziane): 1 litr wody, 2 łyżki octu winnego, łupinki z 5 cebul, surowe jajka
W garnku umieszczamy wodę, ocet i łupinki z cebul. Gotujemy 30 minut. Dodajemy jajka i gotujemy około 10-12 minut. Jajka wyławiamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Jajka różowe: 1 litr wody, 4 buraki, 4 łyżki octu winnego, jajka ugotowane na twardo
Buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i gotujemy przez 30 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do ostudzonych buraczków wkładamy ugotowane na twardo jajka i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach złapią kolor po około 30 minutach!)

Jajka niebieskie: 1 litr wody, 1 kg kapusty czerwonej, 2 łyżki octu winnego, jajka ugotowane na twardo
Kapustę drobno siekamy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i gotujemy przez 30 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do ostudzonej kapusty wkładamy ugotowane na twardo jajka i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach złapią kolor już po 15 minutach!)

Jajka fioletowe: kapusta przygotowana jak na jajka niebieskie, buraczki przygotowane jak na jajka różowe, jajka ugotowane na twardo
Jajka ugotowane na twardo wkładamy na godzinę do wody z buraczków, a następnie na 30 minut do wody z kapusty. Po tym czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach wkładamy do wody z kapusty jedynie na 2-3 minuty!)

Jajka zielone: 1 litr wody, 3 czubate łyżki kurkumy, kapusta przygotowana jak na jajka niebieskie, jajka ugotowane na twardo
Do wody o temperaturze pokojowej wsypujemy kurkumę i dokładnie mieszamy. Wkładamy jajka i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie jajka przekładamy do wody z kapusty na 5-10 minut. Wyławiamy i odkładamy do całkowitego wyschnięcia. 

Białe jajka można dodatkowo farbować w samej kurkumie - otrzymają wówczas złoty kolor :)

Możecie również farbować jajka bez skorupek! Przepis na faszerowane jajka barwione w buraczkach znajdziecie TUTAJ!

Po więcej Wielkanocnych inspiracji zapraszam TUTAJ :)




ALE JAJA!

Pieczona biała kiełbasa

Pyszna, lekko spieczona z zewnątrz biała kiełbasa, zapiekana z czosnkiem i cebulką. Idealna na Wielkanocny stół :) Zapraszam do pieczenia!


Składniki dla 3-4 osób:

600 g surowej białej kiełbasy
3 ząbki czosnku w łupinkach
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 duża cebula pokrojona w piórka
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
sól, pieprz

Do podania:

chrzan

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Białą kiełbasę nakłuwamy widelcem co kilka centymetrów. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 10 minut. Wyciągamy i odsączamy.

2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Naczynie do zapiekania smarujemy łyżką masła, wykładamy kiełbasę, cebulę i czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, polewamy olejem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut. Wyciągamy, podajemy z pieczywem i chrzanem. Smacznego! :)



Wielkanocne Smaki - edycja V

Faszerowane jajka barwione burakami

Bardzo kreatywny sposób zaserwowania wielkanocnych jajek :) Pomysł znalazłam na stronie 'Małe Kulinaria'. Zapraszam do przygotowań!


Składniki:

4 jajka
2 duże buraki
1/2 szklanki octu winnego
1 litr wody
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy Dijon
sól, pieprz do smaku
świeży tymianek

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +studzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Buraki obieramy, drobno kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy ocet winny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

2. Jajka gotujemy na twardo: wkładamy do garnka, zalewamy wodą, wstawiamy na kuchenkę. Doprowadzamy do wrzenia - od tego momentu gotujemy 8 minut. Po tym czasie delikatnie zlewamy gorącą wodę, wlewamy zimną. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

3. Jajka obieramy ze skorupek, wkładamy do wystudzonej wody buraczanej. Odstawiamy na 30 minut. Wyciągamy i czekamy aż trochę przeschną. 

4. Różowe jajka kroimy na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka. Białka układamy na talerzu. Żółtka dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z musztardą i majonezem; doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do przygotowanych białek, dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! :)



ALE JAJA!

piątek, 27 marca 2015

Mazurek kajmakowy

Składniki na spód:

185 g mąki pszennej
60 g mąki orzechowej (lub drobniutko posiekanych migdałów)
2 żółtka ugotowane na twardo
1 żółtko surowe
70 g cukru pudru
szczypta soli
180 g masła lub margaryny (użyłam margaryny)
skórka z 1/4 cytryny

Składniki na nadzienie:

płatki migdałów
50 g gorzkiej czekolady

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
CZAS CHŁODZENIA: 3 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder, żółtka i skórkę z cytryny. Dodajemy obie mąki i szczyptę soli, zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

2. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Około 3/4 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt jajka. Z 1/4 ciasta formujemy krawędź. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy do lekkiego zarumienienia, czyli około 18-20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

4. Na wystudzony spód nakładamy puszkę masy kajmakowej, wyrównujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę, wrzucamy czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia). Przy pomocy patyczka do szaszłyków lub pałeczki do sushi (ja jej użyłam), tworzymy "łodygi" naszych bazi. Zanurzamy patyczek w czekoladzie i delikatnie przeciągamy po masie kajmakowej od dołu do góry.  Z płatków migdałów tworzymy bazie "kotki". Tak przygotowany mazurek wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)

Uwagi: Mazurek możemy również ozdobić suszonymi owocami, czekoladowymi jajkami, kandyzowanymi skórkami owoców, lukrem. Wiele ciekawych inspiracji znajdziecie TUTAJ.



Wielkanocne Wypieki

Mazurek czekoladowy

Składniki na spód:

185 g mąki pszennej
60 g mąki orzechowej (lub drobniutko posiekanych migdałów)
180 g masła lub margaryny (użyłam margaryny)
2 żółtka ugotowane na twardo
1 żółtko surowe
70 g cukru pudru
szczypta soli
skórka z 1/4 cytryny

Składniki na nadzienie:

100 g czekolady mlecznej
80 g czekolady białej
50 g czekolady gorzkiej
ulubione orzechy i bakalie

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
CZAS CHŁODZENIA: 3 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder, żółtka i skórkę z cytryny. Dodajemy obie mąki i szczyptę soli, zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

2. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Około 3/4 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kwadrat o grubości około 5 mm. Z reszty ciasta przygotowujemy wałeczki: 4 wałeczki na krawędzie mazurka i 4 na kratkę (jak na zdjęciu). Przyklejamy wałeczki, ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mazurek pieczemy do lekkiego zarumienienia- około 18-20 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

4. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę i rozpuszczamy w niej białą czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę delikatnie nakładamy na 3 kwadraty. Dekorujemy bakaliami (u mnie żurawina). Do miski wrzucamy teraz czekoladę mleczną, rozpuszczamy tak jak białą. Dekorujemy 4 kwadraty sąsiadujące z białymi, ozdabiamy bakaliami (u mnie suszone morele). Na koniec rozpuszczamy gorzką czekoladę, dekorujemy 2 ostatnie kwadraciki, ozdabiamy np. orzechami nerkowca. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wyciągamy z lodówki jakieś 30 minut przed podaniem, aby czekolada trochę "odtajała". Smacznego! :)

Uwagi: Zanim nałożymy czekoladę, możemy na każdy kwadracik nałożyć po łyżeczce powideł i dokładnie rozsmarować :)



Wielkanocne Wypieki

czwartek, 26 marca 2015

Domowa masa kajmakowa

Wielkanoc tuż tuż, pora zacząć myśleć o wielkanocnych wypiekach :) 

Poniżej przedstawiam przepis na nieodłączny dodatek do wielkanocnych mazurków - domową masę kajmakową.

Składniki na domową masę kajmakową:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego w puszce

Przygotowanie: Puszkę umieszczamy pionowo w wysokim garnku. Nalewamy tyle wody, aby pokryła całą puszkę i stawiamy na średnim ogniu. Przykrywamy i gotujemy 2 godziny - w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Po dwóch godzinach wodę wylewamy, a puszkę pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Tak przygotowaną masą możemy dekorować mazurki, przekładać wafle tortowe lub nadziewać pączki :)

UWAGA! Puszkę należy otwierać dopiero po całkowitym ostygnięciu!

poniedziałek, 23 marca 2015

Bataty pieczone po meksykańsku


Przepis inspirowany jest jedną z potraw Jamiego Olivera. Drodzy mięsożercy: zamiast batatów, możemy przygotować stek wołowy, karkówkę wieprzową, lub wymieszać naszą fasolkę z mięsem mielonym. Danie posmakuje również weganom - wystarczy pominąć dodatek jogurtu naturalnego :) Zapraszam w podróż do Meksyku! 

Składniki dla dwóch osób:

1 duży batat
1/2 marchewki
1/2 cebuli czerwonej
1/2 cebuli białej
2 ząbki czosnku
1/4 papryczki chilli
1/2 łyżki przyprawy do chilli con carne
2 łyżeczki papryki słodkiej
200 g czerwonej fasoli z puszki, bez zalewy
200 g pomidorów z puszki, z zalewą
4 łyżki sosu BBQ (użyłam Hellmann's)
1 łyżeczka cukru
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Do podania:

jogurt naturalny (opcjonalnie)
krążki papryczki chilli

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Cebule kroimy w piórka, marchewkę w pół-talarki, kawałek papryczkę drobno siekamy (pestki wyrzucamy!), batat kroimy na 4-6 grubych plastrów (o grubości około 3-4 cm), a czosnek w cienkie plasterki.

2. W małym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu do miękkości (około 7 minut). Dodajemy czosnek, papryczkę chilli, marchew, przyprawę chilli con carne, słodką paprykę i przesmażamy jeszcze 5 minut. Dodajemy sos BBQ, fasolę i pomidory z puszki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bataty obtaczamy w oliwie, oprószamy solą i pieprzem. Układamy na kawałku papieru do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Obok stawiamy naczynie żaroodporne. Całość pieczemy 60-70 minut, aż bataty zmiękną. Warto w połowie pieczenia zamieszać naszą fasolową mieszankę.

4. Na talerzach układamy po 2-3 plastry batatów, na nie wykładamy zapiekaną fasolkę. Podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego (opcjonalnie) i ozdabiamy krążkami chilli. Możemy również podać z pieczywem. Smacznego! :)


niedziela, 22 marca 2015

Babka drożdżowa z czekoladą

Ta babka to chyba najsmaczniejszy deser jaki mi przyszło ostatnio jeść! Pyszne, nie za bardzo słodkie, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Całość w smaku przypomina trochę Cinnabons z dodatkiem czekolady :) Przepis znalazłam na stronie 'I love bake' i wbrew zaleceniom, pokroiłam je jeszcze na ciepło ;) Zapraszam do pieczenia!


Składniki na ciasto drożdżowe:

20 g świeżych drożdży
1/4 szklanki cukru brązowego
3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka
3 szklanki mąki tortowej
1 jajko, w temp. pokojowej
1 żółtko, w temp. pokojowej
110 g miękkiej margaryny
szczypta soli

Składniki na nadzienie:

200 g czekolady (użyłam mlecznej), drobno posiekanej
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki miękkiej margaryny

Składniki na kruszonkę:

1/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki cukru brązowego
2 łyżki miękkiej margaryny

Dodatkowo:

1 białko

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
CZAS WYRASTANIA: 100 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Do ciepłego mleka wsypujemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i kruszymy drożdże. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

2. W misce łączymy wyrośnięte drożdże z resztą mąki i cukru, dodajemy jajka i sól. Zagniatamy chwilę, dodajemy margarynę i zagniatamy 10 minut, aż ciasto będzie zwarte i jednolite. Miskę  z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 70 minut.

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i wałkujemy na placek o wymiarach około 40-45 cm. Teraz używamy składników na nadzienie: ciasto smarujemy 3 łyżkami margaryny, pozostawiając 1 wolny cm z każdej strony. Margarynę posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem, a to z kolei posiekaną czekoladą. Wolne miejsce smarujemy odłożonym białkiem.

4. Ciasto zwijamy w rulon, składamy na pół i oba końce zawijamy ze sobą na 2-4 razy (mi się udało jedynie 2). Wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.



5. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy palcami, aż powstaną grudki. Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 50 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i trzymamy jeszcze przez 10 minut.

6. Ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 30 minut, a następnie wyciągamy z formy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (ja nie posłuchałam ;) ) Smacznego!



Wielkanocne Wypieki

sobota, 21 marca 2015

Czekoladowe ciastko XXL

Pyszne, chrupiące, mocno czekoladowe :) Idealne na prezent. Zapraszam do pieczenia!


Składniki na 2 ciastka XXL:

4 łyżki masła w temp. pokojowej
4 łyżki białego cukru
4 łyżki brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki mąki
4 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
50 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Masło i cukier umieszczamy w misie blendera. Miksujemy na puszystą masę. Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i ponownie krótko miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę, kakao, sól i sodę. Przekładamy do cukrowej masy i dokładnie mieszamy. Wsypujemy większość posiekanej czekolady (ok. 2 łyżek zostawiamy do posypania wierzchu). I ponownie mieszamy.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masę dzielimy na dwie równe części i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z masy formujemy dwa giga-ciastka (o średnicy około 20 cm) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 14-15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)



Pierożki drożdżowe z soczewicą

Puchate, chrupiące pierożki nadziane pieczarkami i czerwoną soczewicą. Pierożki idealnie sprawdzą się jako dodatek do barszczu lub jako danie główne :) Przepis inspirowany jest potrawą ze strony 'Kuchnia Tradycyjna', wprowadziłam jednak kilka zmian. Zapraszam do pieczenia!


Składniki na 18-20 pierożków:

4 szklanki mąki
1,5 kostki margaryny (300 g)
1 jajko
2 żółtka
200 g drożdży 
szczypta soli
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mleka

Składniki na farsz:

2 cebule, drobno posiekane
200 g pieczarek, drobno posiekanych
½ kg soczewicy
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
pieprz do smaku
sól do smaku
1 łyżka masła

CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. W szklance umieszczamy 2 łyżki ciepłego (NIE gorącego) mleka, dodajemy 2 łyżeczki cukru, łyżeczkę mąki i kruszymy drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Tak przygotowane drożdże przekładamy do miski z mąką, dodajemy resztę składników na ciasto i zagniatamy przez 10 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do lekkiego wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Soczewicę przygotowujemy wg zaleceń na opakowaniu (wcześniej należy ją przepłukać pod bieżącą wodą). Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekane pieczarki i smażymy, aż cała woda odparuje. Dodajemy łyżkę masła, wrzucamy cebulkę i smażymy aż cebula będzie miękka (ok. 7 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy ugotowaną i odcedzoną soczewicę, doprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą papryką. Blendujemy niezbyt dokładnie. Odstawiamy do ostygnięcia.

3. Ciasto przekładamy na blat mocno posypany mąką. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 4 mm. Przy pomocy kubka wycinamy kółka. Na środek każdego kółka wykładamy ok. 1 łyżkę farszu; zagniatamy bardzo mocno krawędzie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Pierożki pieczemy 20-25 minut, aż będą mocno rumiane. Gotowe! :)


Buraccio - carpaccio z buraków

Baardzo smaczna i lekka przystawka lub kolacja :) A do tego bardzo efektowne. Słodki smak buraka idealnie współgra ze słonym kozim serkiem i wyrazistym sosem balsamicznym. Przepis znalazłam na stronie 'Gotowanie z pasją'. Zapraszam od przygotowań!


Składniki dla 2-3 osób:

1 duży burak
12 ziaren bobu
100 g serka koziego
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki cukru
koperek

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Buraka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i owijamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Pieczemy 60 minut. Wyciągamy, rozcinamy folię i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na 12 cieniutkich plastrów.

2. Bób gotujemy w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, odstawiamy do ostygnięcia i obieramy.

3. Na patelni lub w małym garnuszku umieszczamy cukier i ocet balsamiczny. Podgrzewamy na mało-średnim ogniu aż cukier się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.

4. Na talerzu układamy po 4-6 plastrów buraka (w zależności, ile porcji zaplanowaliśmy). Na każdy plaster buraka wykładamy łyżeczkę sera koziego. Skrapiamy sosem balsamicznym, wykładamy ziarenko bobu, ponownie skrapiamy sosem i ozdabiamy koperkiem. Przed podaniem możemy skropić odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego! :) 


czwartek, 19 marca 2015

Kruche ciastka z dżemem


Składniki na ok. 30 ciasteczek:

300 g masła
180 g drobnego cukru
1 jajko
460 g mąki
ulubiony dżem

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30-40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Przy pomocy miksera ucieramy masło razem z cukrem na gładką, jasną masę. Wbijamy jajko, miksujemy. Dodajemy mąkę i zagniatamy jednolite ciasto.

2. Z ciasta formujemy kuleczki o średnicy około 2 cm i lekko zgniatamy. Układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kciukiem robimy wgłębienie, wykładamy około pół łyżeczki dżemu na ciasteczko (ja użyłam dżem malinowy i brzoskwiniowy). Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika.

3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasteczka pieczemy 18-23 minuty, aż lekko się zarumienią. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)


Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie'

środa, 18 marca 2015

Wieprzowina "szarpana" (pulled pork)

Kolejna mięsna propozycja na dziś :) Drobno poszarpane mięso wieprzowe jest dosłownie przesiąknięte przyprawami, a to za sprawą 24-godzinnego marynowania i dłuuugiego pieczenia. Przepis znalazłam na stronie 'Smak mojego domu'. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, jednak wymaga cierpliwości ;) Najlepiej smakuje z pieczywem lub puree ziemniaczanym. Zapraszam do pieczenia! 


Składniki:

1 1/2 kg łopatki wieprzowej dobrej jakości
4 łyżki oleju
3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 1/4 łyżki soli
3 łyżki papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 H
CZAS MARYNOWANIA: 24 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W szklance łączymy olej, czosnek, sól, paprykę słodką i ostrą. Taką mieszanką bardzo dokładnie nacieramy mięso. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i owijamy szczelnie folią aluminiową kilkakrotnie błyszczącą stroną do środka. W tym momencie żegnamy się z mięskiem, bo nie zobaczymy bo już aż do obiadu/kolacji dzień później ;) Wkładamy do lodówki na 24 godziny.

2. Mięso wyciągamy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Jeszcze raz sprawdzamy, czy jest szczelnie zawinięte. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pieczemy 10 godzin (tak, 10 :))

3. Mięso wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie zdejmujemy folię i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mięso delikatnie wyciągamy na talerz i rwiemy widelcem na małe kawałki. Podajemy w formie obiadu z ziemniakami lub na kanapkach. Smacznego! :)


PRL od kuchni: Zraziki ze schabu

Tak mnie dzisiaj naszło na polską kuchnię :) Przedstawiam Wam przepis na zraziki ze schabu nadziane ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem. Przepis znalazłam na stronie mojegotowanie.pl Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 8 zrazików (4 porcje):

8 kotletów schabowych
8 plastrów boczku
16 plastrów ogórka kiszonego
8 plastrów cebuli
3-4 łyżki oleju
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 kostki rosołowe (wołowa i drobiowa)
przyprawa do wieprzowiny
sól, pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Kotlety cienko rozbijamy. Z jednej strony doprawiamy je przyprawą do wieprzowiny, z drugiej solą i pieprzem. Na stronę posypaną solą i pieprzem układamy po 2 plastry ogórka, 1 plaster cebuli i 1 plaster boczku. Zawijamy ściśle i sczepiamy wykałaczkami.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej - garnek powinien pomieścić wszystkie roladki w jednej linii. Zraziki smażymy na brązowo z obu stron (możemy je usmażyć w dwóch partiach), następnie układamy je ściśle jeden obok drugiego, zalewamy wodą do wysokości zrazików, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień, dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem 30 minut, a następnie bez przykrycia 30 minut.

3. Zraziki wyławiamy, a sos redukujemy - ustawiamy ogień na najwyższy poziom i wygotowujemy do pożądanej konsystencji (ok. 20 minut). Wkładamy zraziki do sosu, podgrzewamy jeszcze chwilę i podajemy. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi. Smacznego! :)


poniedziałek, 16 marca 2015

Pizza na ziemniaczanym spodzie

Pizza, którą Wam dzisiaj przedstawię, tak naprawdę smakuje jak gigantyczna kluska śląska :) Dlatego też postanowiłam przygotować ją z soczystą grillowaną karkówką i mnóstwem cebuli. Zapraszam do pieczenia!


Składniki na spód:

500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka lnu mielonego+4 łyżeczki wody
1/2 łyżeczki curry
szczypta soli
szczypta pieprzu

Składniki na mięsne nadzienie:

500 g karkówki
4 łyżki oleju
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta majeranku
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
szczypta soli

Dodatkowo:

150 ml passaty pomidorowej
1 duża cebula, pokrojona w piórka
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
2 łyżki tartego parmezanu

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Zaczynamy od mięsnego nadzienia: karkówkę kroimy na kotlety, nacieramy solą, paprykami, majerankiem i granulowanym czosnkiem. polewamy olejem i odstawiamy na bok na 2 godziny. Po tym czasie karkówkę smażymy na patelni grillowej. Mniej więcej w połowie smażenia zlewamy tłuszcz i odstawiamy na bok. Usmażone kotlety przekładamy na talerz; gdy lekko przestygną, kroimy w cienkie plasterki.

2. Na patelnię ze smażenia mięsa wlewamy odłożony tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy oregano i bazylią, dusimy jeszcze 3-4 minuty.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni razem z blaszką na której będziemy piec. Len zalewamy wodą i odstawiamy na 2 minuty do napęcznienia. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Przekładamy na kawałek papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 4 mm. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut do zarumienienia. Na spód wykładamy cebulkę, następnie pokrojoną w plastry karkówkę, całość posypujemy tartym parmezanem. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Gotowe! :)


Sernik bez pieczenia z truskawkowym musem

Jako że zostało mi sporo składników z pieczenia mini serniczków z Nutellą, postanowiłam dziś przygotować sernik z mocno truskawkowym musem/galaretką na kakaowym spodzie. Połączenie intensywnego smaku kakao, delikatnie kwaskowych truskawek i lekkiej serowej masy okazało się strzałem w dziesiątkę! Zapraszam do przygotowań :)


Składniki na spód (śr. 23 cm):

220 g kakaowych ciastek
100 g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:

300 g twarogu z wiaderka
300 g mascarpone
1 tabliczka białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
300 ml śmietany 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
3 czubate łyżeczki żelatyny

Składniki na galaretkę:

1 1/2 szklanki mrożonych truskawek
1 łyżka cukru trzcinowego
1 truskawkowa galaretka na 500 ml

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
CZAS CHŁODZENIA: min. 210 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Kakaowe ciastka mielimy na proszek. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy folią spożywczą. Na dno wykładamy ciasteczka, wyrównujemy i dokładnie uklepujemy łyżką. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty masy serowej.

2. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody i szybko mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty i łyżka po łyżce dodajemy twaróg oraz mascarpone. Powoli wlewamy rozpuszczoną czekoladę, a gdy wszystkie składniki się połączą, cienkim strumieniem wlewamy żelatynę. Tu może się zdarzyć, że masa się zważy. Nie panikujcie! Wystarczy przelać ją do garnka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż znikną wszystkie grudki, a następnie odstawić do ostygnięcia. Gotową masę przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki na 1,5 h do stężenia.

3. Mrożone truskawki umieszczamy w garnuszku i zasypujemy łyżką cukru trzcinowego. Podgrzewamy stopniowo, aż truskawki puszczą sok i będą się rozpadać. Blendujemy na w miarę gładki mus. Dodajemy tyle wody, żeby całego płynu było 400 ml. Podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nim truskawkową galaretkę. Odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.

4. Lekko tężejącą galaretkę delikatnie przelewamy na sernik. Ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyciągamy z lodówki na 15 minut przed podaniem. Smacznego! :)



To też może Cię zainteresować: