poniedziałek, 7 września 2015

Sernik Snickers

Sernikowy szał na blogu trwa :) Przedstawiam przepis, który pewnie niektórzy znają - znalazłam go na stronie Moje Wypieki i tylko nieznacznie zmieniłam - na sernik z masą kajmakową i batonikami Snickers. Podane składniki wystarczą na sernik o średnicy 25-26 cm.  Zapraszam do przygotowań!


Składniki na spód:

1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
125 g zimnego masła

Składniki na masę serową:

750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości
6 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka aromatu waniliowego
5 Snickersów

Dodatkowo:

1 mała puszka masy kajmakowej
2 Snickersy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce łączymy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, następnie dodajemy żółtka i drobno posiekane masło. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy spód okrągłej formy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika (około 10 minut). 

2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Wkładamy formę i podpiekamy spód przez 12-15 minut. Wyciągamy, odstawiamy na bok, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 150 stopni.

3. W misce umieszczamy wszystkie składniki na masę serową (poza batonikami) i miksujemy, aż masa będzie jednolita i gładka. Snickersy drobno siekamy i dodajemy do serowej masy. Przelewamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na około 70 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

4. Na schłodzony sernik wylewamy masę kajmakową, wyrównujemy i posypujemy posiekanymi batonikami Snickers. Smacznego! :)




8 komentarzy:

  1. Mmm ile słodyczy! Skusiłabym się na kawałek ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. bomba kaloryczna..ale i tak bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czysta rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko, muszę to zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boski! Kradnę przepis :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: