Kolejna odsłona karkówki, tym razem po cygańsku :) z dużą ilością cebuli, ketchupem i ogórkami konserwowymi. Jest to chyba moje ulubione mięso - po długim pieczeniu lub duszeniu, dosłownie rozpływa się w ustach i za każdym razem smakuje doskonale :) Przepis znalazłam na stronie 'Kuchenne Cuda Joanny'. Zapraszam do pieczenia!
Składniki dla 3 osób:
600 g karkówki
150 g pikantnego ketchupu
3 duże ogórki konserwowe
2 cebule
2 łyżki oleju
sól, pieprz, ostra papryka
CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Karkówkę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 6 równych kotletów. Każdy z nich nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i obsmażamy kotlety, aż do zarumienienia. Przekładamy na talerz, polewamy ketchupem i dokładnie w nim obtaczamy nasze kotlety.
2. Na patelnię ze smażenia mięsa dodajemy drugą łyżkę oleju, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy, aż cebulka zmięknie (ok. 5 minut). Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż w cienkie plastry.
3. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę podsmażonej cebuli. Na nią kładziemy kotlety wraz z ketchupem, następnie plasterki ogórków, a na koniec resztę cebuli. Pieczemy pod przykryciem 90 minut w 190 stopniach. Podajemy z puree ziemniaczanym. Smacznego! :)
Przepis bierze udział w akcji:
Bardzo fajny przepis, lubię takie proste dania, zapisuję do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńPyszne :-)! Mięsko rozpływa się w ustach.
OdpowiedzUsuńja dodaję jeszcze pieczarki/330g/
Usuńa czy można dodać ketchup łagodny?
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
Usuńna ile stopni i czasu ustawic piekarnik?????
OdpowiedzUsuńTak jak w trzecim punkcie napisałam, 190 stopni i 90 minut :)
UsuńPrzepyszne,robię juz po raz drugi
OdpowiedzUsuńWspanialy przepis.dziekuje
OdpowiedzUsuńBardzo dobre. Na pewno wrócę do tego przepisu 🙂👌
OdpowiedzUsuńDziś będę robić pierwszy raz :)
OdpowiedzUsuń