Dziś przedstawiam przepis na pyszne, mięciutkie drożdżówki ze śliwkami, prawdziwą wanilią i kruszonką :) Do ich przygotowania zainspirował mnie przepis ze strony Słodkie Niebo. Zapraszam do pieczenia!
Składniki na 9 drożdżówek:
35 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka
100 g cukru
500 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
ziarenka z 1/2 laski wanilii
50 g roztopionego masła
2 jajka
350 g śliwek
1 łyżka bułki tartej
szczypta cynamonu
Składniki na kruszonkę:
50 g mąki pszennej
40 g cukru
40 g masła
CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Do ciepłego (NIE gorącego!) mleka wsypujemy cały cukier i łyżkę mąki, kruszymy drożdże i dokładnie mieszamy - odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy szczyptę soli, ziarenka wanilii, roztopione masło. Jajka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do ciasta około 3/4 - resztę zostawiamy do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem. Ciasto wyrabiamy około 10 minut - z początku będzie mocno lepiące, ale po kilku minutach zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
2. W czasie gdy nasze ciasto wyrasta, przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy między palcami aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy tam aż do ostatniej chwili przed pieczeniem. Przygotowujemy również śliwki - myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, wyrzucamy pestki. Bułkę tartą mieszamy z cynamonem, a następnie obtaczamy w niej śliwki. Odstawiamy na bok.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 2-3 cm. Przy pomocy kubka wycinamy bułeczki (mi wyszło 9) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej z nich układamy 2-3 połówki śliwek, ciasto smarujemy pozostałym jajkiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Kruszonkę wyciągamy z lodówki, posypujemy nią drożdżówki i od razu wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, aż bułeczki będą rumiane. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)
Wyszły piękne ! Cieszę się że mój przepis przypadł do gustu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Anna
I wyszły mega smakowite <3 Dziękuję za przepis! :)
UsuńUwielbiam takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPyszne drożdżóweczki :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńzjadłabym taką świeżą drożdżówkę,,,szkoda że ostatnio z czasem się nie wyrabiam
OdpowiedzUsuń