czwartek, 3 września 2015

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Dziś przedstawiam przepis na pyszne, mięciutkie drożdżówki ze śliwkami, prawdziwą wanilią i kruszonką :) Do ich przygotowania zainspirował mnie przepis ze strony Słodkie Niebo. Zapraszam do pieczenia!


Składniki na 9 drożdżówek:

35 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka
100 g cukru
500 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
ziarenka z 1/2 laski wanilii
50 g roztopionego masła
2 jajka
350 g śliwek
1 łyżka bułki tartej
szczypta cynamonu

Składniki na kruszonkę:

50 g mąki pszennej
40 g cukru
40 g masła

CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Do ciepłego (NIE gorącego!) mleka wsypujemy cały cukier i łyżkę mąki, kruszymy drożdże i dokładnie mieszamy - odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką, następnie dodajemy szczyptę soli, ziarenka wanilii, roztopione masło. Jajka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do ciasta około 3/4 - resztę zostawiamy do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem. Ciasto wyrabiamy około 10 minut - z początku będzie mocno lepiące, ale po kilku minutach zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

2. W czasie gdy nasze ciasto wyrasta, przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy między palcami aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy tam aż do ostatniej chwili przed pieczeniem. Przygotowujemy również śliwki - myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, wyrzucamy pestki. Bułkę tartą mieszamy z cynamonem, a następnie obtaczamy w niej śliwki. Odstawiamy na bok.

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 2-3 cm. Przy pomocy kubka wycinamy bułeczki (mi wyszło 9) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej z nich układamy 2-3 połówki śliwek, ciasto smarujemy pozostałym jajkiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Kruszonkę wyciągamy z lodówki, posypujemy nią drożdżówki i od razu wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, aż bułeczki będą rumiane. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)



5 komentarzy:

  1. Wyszły piękne ! Cieszę się że mój przepis przypadł do gustu :)

    Pozdrawiam,
    Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wyszły mega smakowite <3 Dziękuję za przepis! :)

      Usuń
  2. Pyszne drożdżóweczki :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym taką świeżą drożdżówkę,,,szkoda że ostatnio z czasem się nie wyrabiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska