Dziś zapraszam na makaron barwiony sepią podany z krewetkami, czosnkiem i pomidorkami cherry w sosie maślano-winnym <3
Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu barwionego sepią
6 surowych krewetek królewskich
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
10 pomidorków cherry
2 łyżki soku z cytryny
75 ml białego wina wytrawnego
mały pęczek pietruszki, drobno posiekany
szczypta chilli
sól, świeżo mielony pieprz
parmezan do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Krewetki obieramy i oczyszczamy (zostawiamy tylko ogonek), dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. Na patelni podgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i kładziemy krewetki. Smażymy 3 minuty, wrzucamy pomidorki, wlewamy wino i sok z cytryny, smażymy kolejne 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy chilli, solą i świeżo mielonym pieprzem.
3. W między czasie przygotowujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Krewetki wyciągamy z sosu i odkładamy na chwilę na bok. Makaron wrzucamy do sosu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerze, na wierzchu układamy po 3 krewetki, całość posypujemy parmezanem. Smacznego! :)
danie prezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Pychotka :)
OdpowiedzUsuń