Dziś zapraszam na pyszne brownie przygotowane na piwie Guiness, podane z waniliowym sosem i świeżymi malinkami :) Brownie inspirowane jest torcikiem ze strony Caketime. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 2 formy o śr. 19 cm:
250 ml piwa Guiness
170 g masła
1/2 szklanki ciemnego kakao
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 duże jajka
2/3 szklanki śmietany 12%
1 1/2 szklanki cukru drobnego
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 duże jajka
2/3 szklanki śmietany 12%
Składniki na sos waniliowy:
150 g cukru pudru
50 g miękkiego masła
300 g serka Bieluch
ziarenka z 1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
200 g świeżych malin
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. W małym garnuszku umieszczamy masło i piwo. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia masła. Dodajemy kakao i mieszamy do powstania jednolitej kakaowo-piwnej masy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy do piwnej masy, krótko miksujemy. W misce mieszamy mąkę z cukrem, sodą oczyszczoną i solą. Łączymy z piwną masą, miksujemy do połączenia składników.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. 2 foremki o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z foremek i odcinamy zbyt wyrośniętą górę.
4. Wszystkie składniki na sos miksujemy krótko do uzyskania jednolitej masy. Jeden blat brownie kładziemy na talerzu, posypujemy połową malin (możemy je lekko zgnieść) i polewamy sosem. Przykrywamy kolejnym blatem, znów polewamy sosem i dekorujemy resztą malin i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przed podaniem możemy polać dodatkową porcją sosu :) Smacznego!
Nigdy nie jadłam ciasta z piwem:)
OdpowiedzUsuń