Dziś przedstawiam przepis na smaczny, a zarazem prosty i szybki w wykonaniu makaron ze świeżym szpinakiem (możemy zastąpić mrożonym), pomidorami i serem feta. Przepis został opracowany wspólnie z moją ukochaną młodszą Siostrą :) Zapraszam do przygotowań!
Składniki dla 4 osób:
2 łyżki oliwy z oliwek +odrobina
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 pomidory, drobno posiekane
2 opakowania świeżego szpinaku
50 ml śmietanki 30%
1 opakowanie sera feta, pokruszonego
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
400 g makaronu spaghetti
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
2. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy pomidory i smażymy 10 minut, aż pomidory całkowicie się rozpadną. Dodajemy szpinak i smażymy, aż szpinak znacznie zmniejszy objętość Wlewamy śmietankę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
3. Na talerze wykładamy makaron, a na niego duszony szpinak. Całość posypujemy pokruszonym serem feta i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego! :)
Danie wygląda interesująco, miałbym jednak pytanie ile powinno być szpinaku tak mniej więcej w gramach?
OdpowiedzUsuńW takich opakowaniach jest zawsze około 200-300 g więc można założyć że około 500 g świeżego szpinaku, jeżeli dodamy trochę mniej czy więcej nic się nie stanie :) Jak to ostatnio usłyszałam od znajomej: kuchnia to nie apteka, nie musi być idealnie co do grama :)
Usuń