Pyszny, słodko-kwaśny placek bezowy na migdałowym spodzie z czerwoną porzeczką. Pyszności <3 Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie". Z przygotowanych składników przygotujemy placek o średnicy 25 cm. Zapraszam do pieczenia!
Składniki na spód:
200 g mąki pszennej
szczypta soli
50 g mielonych migdałów
100 g cukru trzcinowego
2 żółtka
100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
Składniki na nadzienie:
3 białka
120 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g zmielonych migdałów, podprażonych na suchej patelni
200 g czerwonych porzeczek
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
płatki migdałów, podprażone na suchej patelni do dekoracji
kilka gałązek czerwonej porzeczki do dekoracji
CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce, zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, a następnie wylepiamy ciastem i nakłuwamy gęsto widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyciągamy, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodajemy mąkę ziemniaczaną i cukier. Dodajemy zmielone migdały i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy porzeczki. Wykładamy na upieczony spód, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Studzimy 20 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dekorujemy płatkami migdałów i gałązkami porzeczek. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska