czwartek, 9 lipca 2015

Weekend u Mamy: Spaghetti ze szpinakiem i fetą

Dziś przedstawiam przepis na smaczny, a zarazem prosty i szybki w wykonaniu makaron ze świeżym szpinakiem (możemy zastąpić mrożonym), pomidorami i serem feta. Przepis został opracowany wspólnie z moją ukochaną młodszą Siostrą :) Zapraszam do przygotowań!


Składniki dla 4 osób:

2 łyżki oliwy z oliwek +odrobina
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
3 pomidory, drobno posiekane
2 opakowania świeżego szpinaku
50 ml śmietanki 30%
1 opakowanie sera feta, pokruszonego
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
400 g makaronu spaghetti

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. 

2. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy pomidory i smażymy 10 minut, aż pomidory całkowicie się rozpadną. Dodajemy szpinak i smażymy, aż szpinak znacznie zmniejszy objętość Wlewamy śmietankę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

3. Na talerze wykładamy makaron, a na niego duszony szpinak. Całość posypujemy pokruszonym serem feta i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Danie wygląda interesująco, miałbym jednak pytanie ile powinno być szpinaku tak mniej więcej w gramach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takich opakowaniach jest zawsze około 200-300 g więc można założyć że około 500 g świeżego szpinaku, jeżeli dodamy trochę mniej czy więcej nic się nie stanie :) Jak to ostatnio usłyszałam od znajomej: kuchnia to nie apteka, nie musi być idealnie co do grama :)

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska