Pyszny, mięciutki, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem brzoskwiń z puszki i nasion wanilii. Mniam <3 A do tego dziecinnie prosty w przygotowaniu :) Serniczek jest bardzo delikatny, więc polecam przechowywać go w lodówce. Zainspirował mnie przepis z bloga 'Kuchniokracja', co nie-co jednak pozmieniałam :) Zapraszam do przygotowań!
Składniki na formę 26 cm:
1000 g sera z wiaderka
120 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
nasionka z 1 laski wanilii
150 g śmietanki kremówki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
120 ml syropu z puszki brzoskwiń
5-6 połówek brzoskwiń z puszki
CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN+ chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki na sernik, poza brzoskwiniami, umieszczamy w misie miksera. Miksujemy krótko, jedynie do połączenia wszystkich składników. Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy serową masę, na wierzchu układamy połówki brzoskwiń. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 70-75 minut, aż wierzch sernika będzie sprężysty. Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną białą czekoladą. Smacznego!
Serniczek wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńIntrygujący:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, a ten wyglądam delikatnie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, jak ja lubię serniki... :)
OdpowiedzUsuń