wtorek, 16 czerwca 2015

Łatwy sernik waniliowy z brzoskwiniami z puszki

Pyszny, mięciutki, rozpływający się w ustach sernik z dodatkiem brzoskwiń z puszki i nasion wanilii. Mniam <3 A do tego dziecinnie prosty w przygotowaniu :) Serniczek jest bardzo delikatny, więc polecam przechowywać go w lodówce. Zainspirował mnie przepis z bloga 'Kuchniokracja', co nie-co jednak pozmieniałam :) Zapraszam do przygotowań!


Składniki na formę 26 cm:

1000 g sera z wiaderka
120 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
nasionka z 1 laski wanilii
150 g śmietanki kremówki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
120 ml syropu z puszki brzoskwiń
5-6 połówek brzoskwiń z puszki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN+ chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki na sernik, poza brzoskwiniami, umieszczamy w misie miksera. Miksujemy krótko, jedynie do połączenia wszystkich składników. Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy serową masę, na wierzchu układamy połówki brzoskwiń. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 70-75 minut, aż wierzch sernika będzie sprężysty. Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną białą czekoladą. Smacznego!


4 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: