wtorek, 16 czerwca 2015

Gulasz wieprzowy z fasolą

Dzisiaj propozycja obiadowa - pyszny gulasz wieprzowy z dodatkiem fasoli i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakuje podany ze świeżutkim pieczywem lub ziemniakami. Zapraszam do przygotowań!


Składniki dla 4 osób:

500 g wieprzowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
1 łyżka oleju
1 cebula, pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku, obrane, w całości
1 gałązka świeżego rozmarynu
3 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
200 g fasoli, namoczonej przez noc

Do podania:

świeże pieczywo
natka pietruszki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Mięso posypujemy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.  Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy mięso i smażymy do zarumienienia - przekładamy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso, wlewamy 500 ml wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, świeży rozmaryn i koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 60 minut.

2. W między czasie gotujemy naszą fasolę do miękkości w osolonej wodzie (powinno nam to zająć akurat 60 minut). Przecedzamy.

3. Gdy mięso dusi się już godzinę, a nasza fasola jest miękka, dodajemy fasolę do garnka z mięsem. Dokładnie mieszamy, zwiększamy odrobinę ogień i gotujemy bez przykrycia około 20 minut - w tym czasie sos powinien odpowiednio zgęstnieć. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)


2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: