środa, 7 stycznia 2015

Co zrobić, aby Twój blog zaistniał?



Macie czasami wrażenie, że nikt nie odwiedza Waszego bloga, lub czytelników jest zdecydowanie mniej, niż byście tego chcieli? 

Poniżej znajdziecie kilka porad, dzięki którym Wasz blog kulinarny stanie się często odwiedzanym miejscem w sieci, a Wy będziecie mieli szansę dalej dzielić się swoją pasją z innymi.


1. AGREGATORY KULINARNE

Agregatory kulinarne, czyli wyszukiwarki przepisów, są niezastąpione dla blogera kulinarnego. Agregatory przeważnie są dość wysoko pozycjonowane w Google oraz Yahoo. Większość z nich pobiera przepisy automatycznie. Wystarczy się zarejestrować i postępować zgodnie ze wskazówkami. Niektóre z agregatorów kulinarnych wymagają dodania banerka na swój blog (po lewej stronie mojego bloga znajdziecie wszystkie agregatory, do których dołączyłam).

Najpopularniejsze, a zarazem moje ulubione agregatory kulinarne to: Mikser Kulinarny, Durszlak, Katalog Smaków i My Taste, a także Targ Smaku (tutaj jednak każdorazowo należy zatwierdzić dodawany przepis).

2. STRONY ODSYŁAJĄCE

Istnieją strony, na które każdy może dodać swój pomysł/przepis/radę. Na takich stronach dodajemy zdjęcie swojej potrawy, nazwę, link do konkretnego wpisu i ewentualnie przepis, ale nie jest to konieczne. Najlepsze strony odsyłające to: Kobiece inspiracje, Świat ciast, Pomysłowi i Dom pełen pomysłów.

3. SERWISY SPOŁECZNOŚCIOWE

Blisko 90% internautów korzysta z portali społecznościowych, dlatego warto założyć konta na jak największej ilości z nich. Najważniejszy to oczywiście Facebook, ale nie zapominajmy też o takich serwisach jak Twitter, Instagram, Pinterest, Google+ czy Zszywka. Na Facebooku warto dołączyć do grup tematycznych, gdzie można dodawać linki do swoich przepisów.

4. AKCJE KULINARNE

Na stronach agregatorów oraz u innych blogerów często organizowane są akcje kulinarne. Warto brać w nich udział, żeby podzielić się swoimi pomysłami i zachęcić innych do odwiedzenia naszego bloga.

5. ZDJĘCIA

Dodawanie zdjęć przygotowanej potrawy jest naprawdę bardzo ważne. Osoba poszukująca przepisu raczej nie zda się na Twoje "słowo honoru", że potrawa jest pyszna i znajdzie inny przepis wraz ze zdjęciem. Gdy nie możemy spróbować, ani nawet powąchać potrawy, chcemy ją przynajmniej "zjeść oczami" :) Najlepiej robić zdjęcia w świetle dziennym. Ja osobiście wystawiłam na balkon mały stolik i niezależnie od pogody, zdjęcia zawsze robię właśnie tam w ciągu dnia. Wiele ciekawych porad, jak wykonać profesjonalne zdjęcia bez profesjonalnego sprzętu znajdziecie TUTAJ :) Dopasuj także rozmiar zdjęcia do Twoich ustawień szerokości bloga. Czasami spotykam się z tym, że zdjęcie wychodzi daleko poza granicę postu, zasłaniając przy tym boczne menu.

6. TREŚCI

Zadbaj o to, aby treści wyświetlane na Twoim blogu były czytelne. Mocne, jaskrawe kolory czcionek to kiepski pomysł; warto też zadbać o odpowiedni kontrast treści i tła, aby nie zlewały się ze sobą. Pisz w miarę dokładne ilości składników. Nadawaj też odpowiednie tytuły przygotowywanym postom. "Mniam" albo "Potrawa nr 201" niewiele mówi potencjalnym czytelnikom o przepisie, którym chcesz się podzielić.

7. KONTAKT

Daj innym możliwość kontaktu z Tobą. Warto założyć na blogu zakładkę "współpraca", gdzie zamieścisz swój adres e-mail lub inne dane kontaktowe.

8. UCZCIWOŚĆ

Zawsze bądź uczciwy dodając przepis. Jeżeli sam nie jesteś przekonany do smaku wykonanej potrawy - nie dodawaj przepisu na blog. Osoba, która przygotuje niesmaczną potrawę z Twojego przepisu, a postępowała dokładnie wg Twoich wskazówek, prawdopodobnie już więcej nie powróci.

9. INNE BLOGI

Odwiedzaj inne blogi, szukaj inspiracji, obserwuj, komentuj, pytaj, nawiązuj kulinarne znajomości. Będziesz zaskoczony, jak szybko Twój blog zacznie przypominać te najczęściej odwiedzane :)

10. FORA KULINARNE

Udzielaj się na forach kulinarnych, podziel się swoją wiedzą, pokaż zainteresowanie.

11. PŁATNE REKLAMY

Przeważnie pomijamy tę opcję szerokim łukiem, a nie potrzebnie. Czasami wystawienie reklamy, np. na Facebooku, wcale nie jest drogie. Osobiście raz na jakiś czas promuję niektóre posty za zaledwie 2 zł dziennie - i tak na przykład jedynie przez 3 dni. Nie jest to wygórowana cena, a możecie być mile zaskoczeni reakcją czytelników i ilością wyświetleń :)



12. STATYSTYKI

Sprawdzaj, z których stron najczęściej odwiedzany jest Twój blog, co najchętniej wyświetlają czytelnicy i wyciągaj wnioski. Bardzo pomocny jest w tym Google Analytics, gdzie można sprawdzać statystyki ogółem, a także akcje toczące się na Twoim blogu "na żywo" (zdjęcie poniżej).


Dodatkowo, na stronie http://cmonitor.pl/ możesz sprawdzać, na jakiej pozycji w Google znajduje się Twój blog podczas wyszukiwania konkretnej frazy, np:
W tym przypadku, po wpisaniu w wyszukiwarkę frazy "tarta karmelowa z orzechami", mój przepis będzie na szczęśliwym 13 miejscu :)

Mam nadzieję, że moje rady będą dla Was przydane. W razie pytań proszę pisać maile lub komentować - jestem do usług :) Mój e-mail znajdziecie w zakładce "Współpraca" na górze strony.

27 komentarzy:

  1. Świetne wskazówki! :) Ósmy punkt zdecydowanie najważniejszy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za taki ciekawy post! Dziś właśnie myśłałam, że muszę poszukać czegoś o podobnej tematyce. A tu u patrzę i JEST!

    An@Mari
    www.anamarisworld.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam z tematem ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Super! Póki co zajmuję się ten hobbystycznie, ale kto wie? :) Fajnie, że dzielisz się swoimi wskazówkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że kilku osobom to pomoże :) Sama pamiętam, jak założyłam bloga. Przez pewien czas ilość czytelników była mocno rozczarowująca i trochę podupadałam na duchu. Miałam nawet ochotę "olać to", skoro i tak nikt nie czytał mojego bloga, a przepisy dla siebie przecież mogłam zapisywać w zeszycie ;)

      Usuń
  4. ja korzystam jeszcze z agregatora www.kreatywnakuchnia.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj ; )
    Po pierwsze dziękuję za wypowiedź na moim blogu, a po drugie bardzo ciekawy wpis mi poleciłaś ;) Można powiedzieć takie kompendium wiedzy na temat przyjemnego i bardziej znanego blogowania :D Z większości propozycji, które podałaś już korzystam, ale nie sądziłam, że reklamowanie się na facebooku jest tak tanie.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też o tym nie wiedziałam, bo przeważnie po kliknięciu "Promuj" pojawia się kwota 750 zł :) Na szczęście można to zmienić na minimalne 2 zł dziennie :) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. dompelenpomyslow.pl najlepiej u mnie dziala :) super stronka i za darmo sie tak dziela

    OdpowiedzUsuń
  7. My za to radzimy Wam jak bez profesjonalnego sprzętu robic zdjęcia kulinarne, które bedą miały u nas na pewno dużo kliknięć :) Niestety wiele fajnych przepisów nie zyskuje popularności przez słabe zdjęcia, ale da się to zrobić nawet bez profesjonalnego sprzętu :)

    http://dompelenpomyslow.pl/index.php/jak-robic-dobre-zdjecia-kulinarne-bez-profesjonalnego-sprzetu/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za radę! :) Ja chętnie skorzystam. Mam kilka książek o fotografii kulinarnej, niestety w każdej numerem jeden jest wielki i drogi sprzęt :(

      Usuń
  8. Bardzo wartościowe treści. Pozdrawiam serdecznie.

    http://classyflavors.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy i przydatny wpis. Do tej pory korzystałam tylko z Durszlaka i Miksera. Jestem też na myTaste, ale z tego, co wiem- przepisy trzeba dodawać samodzielnie. Orientujesz się może czy ich robot może pobierać przepisy automatycznie przez RSS? Dzięki Tobie zapisałam się właśnie do 3 innych agregatów :) Dziękuję!
    Ania czyli Koniara.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak sobie ryję w necie i oto, co znalazłam:
    http://krytykakulinarna.com/blogerko-kulinarna-do-ciebie-dzis-mowie/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgodzę się z tym, że troszkę się "sprzedajemy" tym agregatorom, Onet może wydać książkę "Urywającą dupę" ;) ale nie może pominąć Ciebie jako autora zawartych w niej tekstów, więc w jakimś sensie jest to reklama dla Ciebie i Twojego bloga. Jak idziesz do telewizji to programu kulinarnego, to też mogą z Twoim wizerunkiem zrobić co im się tylko podoba, więc idąc tym tropem najlepiej nigdzie się nie pokazywać i nigdzie nie dodawać swojego bloga ;) Po czasie zawsze z takiego agregatora można się wypisać i przestanie on pobierać Twoje treści, a te już dodane można usunąć ręcznie.
      Odpowiadając na Twoje drugie pytanie, to po zarejestrowaniu na MyTaste powinna tam być opcja dodania Twojego bloga/blogów, wówczas przepisy będą się ściągać automatycznie :)

      Usuń
  11. O ile podają autora to problemu nie ma. Jasna sprawa.
    Ryłam w tym myTaste i nie znalazłam nic takiego :/
    Czy masz jakieś statystyki porównujące które z agregatów generują najwięcej wejść? Na poprzednią wersję mojego bloga, pod tą samą domeną, ludzie wchodzili głównie przez Mikser. Teraz Mikser generuje mi znikomą ilość wejść, za to przoduje Durszlak. Ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwięcej wejść mam teraz z agregatora katalogsmakow.pl i ze strony kobieceinspiracje.pl :)
      Żeby dodać bloga do mytaste trzeba wejść o tutaj:
      http://www.mytaste.pl/dodaj-blog

      Usuń
  12. Dzięki za bardzo praktyczny artykuł :) Zapisuję go do ważnych stron i czym prędzej zabieram się za wdrażanie wskazówek!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super artykuł, właśnie prubuję dodać bloga do mytaste :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekaw wskazówki i myślę, że można to spokojnie wykorzystać też w innych branżach;)
    A trafiłam tutaj szukając jakiegoś agregatu blogów kulinarnych. Czy jest takie coś gdzie mamy XX blogów i pokazują nam się wszystkie najnowsze wpisy z nich?
    Chciałabym mieć wszystko w jednym miejscu, bo mam trochę swoich ulubionych a wchodzenie na każdą stronę z osobna mnie męczy.
    Próbowałam za pomocą fb, ale mimo, że mam w obserwowanych i włączone powiadomienia to i tak nie pokazuje mi wszystkiego na tablicy..

    OdpowiedzUsuń
  15. Masa bardzo przydatnych informacji w jednym miejscu :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: