poniedziałek, 15 grudnia 2014

Lekko pikantny gulasz drobiowy z Porto i suszonymi śliwkami

Dziś zapraszam na drobiowy gulasz pełen smakowitych dodatków. Smak od razu przywodzi na myśl Święta, a to za sprawą suszonych śliwek, anyżu i goździków. Przepis znalazłam na stronie Skumbrie w tomacie. Zapraszam do gotowania!


Składniki na 4 porcje gulaszu drobiowego:

750 g mięsa drobiowego, pokrojonego w kostkę

Marynata:

sok z jednej pomarańczy
1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o małych oczkach
3 cm imbiru, starte na tarce o małych oczkach
2 liście laurowe
1 ziarenko ziela angielskiego
5 główek goździków, zmiażdżonych w palcach
4 gwiazdki anyżowe
szczypta soli

Dodatkowo:

100 g opłukanych suszonych śliwek
250 ml porto
1 cebula, pokrojona w kostkę
250 ml bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 gałązka rozmarynu
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1/2-1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki mąki pszennej
szczypta soli

Do podania:

ryż jaśminowy, ugotowany zgodnie z zaleceniami producenta

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
CZAS MARYNOWANIA: MIN. 3 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, wkładamy do niej kurczaka i dokładnie mieszamy. Kurczaka z marynatą przelewamy do woreczka do mrożenia, zawiązujemy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny do zamarynowania, a najlepiej na całą noc.

2. Mięso odsączamy z marynaty, wyrzucamy liście laurowe, anyż i ziele angielskie (marynatę zachowujemy). Suszone śliwki zalewamy gorącym bulionem drobiowym i odstawiamy na 20-30 minut. W między czasie porządnie rozgrzewamy garnek z grubym dnem. Wrzucamy mięso partiami i smażymy na złoty kolor- wyciągamy i odstawiamy na bok.

3. Zmniejszamy ogień do średniego, wlewamy oliwę, a następnie wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy obie papryki w proszku i dokładnie mieszamy. Z powrotem stawiamy na kuchence, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając przesmażamy około 1 minutę.

4. Do garnka wrzucamy mięso, wlewamy porto, dodajemy tymianek i rozmaryn, zwiększamy ogień i gotujemy przez 2 minuty. Wrzucamy namoczone śliwki i wlewamy marynatę. Gotujemy przez 3 minuty. 

5. Mąkę mieszamy z bulionem pozostałym z namaczania śliwek. Wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i dotujemy 1-2 minuty. Doprawiamy solą. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczek i podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Musi być pyszny, mniam :) Ps. W przepisie brakuje chyba porto, nie działa też odnośnik do strony z oryginalnym przepisem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O kurcze, racja! już poprawiam oba błędy :) A danie pyszne :)

      Usuń
  2. Wspaniały gulasz, jestem ciekawa smaku :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: