Składniki na 4 porcje gulaszu drobiowego:
750 g mięsa drobiowego, pokrojonego w kostkę
Marynata:
sok z jednej pomarańczy
1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o małych oczkach
3 cm imbiru, starte na tarce o małych oczkach
2 liście laurowe
1 ziarenko ziela angielskiego
5 główek goździków, zmiażdżonych w palcach
4 gwiazdki anyżowe
szczypta soli
Dodatkowo:
100 g opłukanych suszonych śliwek
250 ml porto
1 cebula, pokrojona w kostkę
250 ml bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 gałązka rozmarynu
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
1/2-1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki mąki pszennej
szczypta soli
Do podania:
ryż jaśminowy, ugotowany zgodnie z zaleceniami producenta
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
CZAS MARYNOWANIA: MIN. 3 H
CZAS MARYNOWANIA: MIN. 3 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, wkładamy do niej kurczaka i dokładnie mieszamy. Kurczaka z marynatą przelewamy do woreczka do mrożenia, zawiązujemy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny do zamarynowania, a najlepiej na całą noc.
2. Mięso odsączamy z marynaty, wyrzucamy liście laurowe, anyż i ziele angielskie (marynatę zachowujemy). Suszone śliwki zalewamy gorącym bulionem drobiowym i odstawiamy na 20-30 minut. W między czasie porządnie rozgrzewamy garnek z grubym dnem. Wrzucamy mięso partiami i smażymy na złoty kolor- wyciągamy i odstawiamy na bok.
3. Zmniejszamy ogień do średniego, wlewamy oliwę, a następnie wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy obie papryki w proszku i dokładnie mieszamy. Z powrotem stawiamy na kuchence, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając przesmażamy około 1 minutę.
4. Do garnka wrzucamy mięso, wlewamy porto, dodajemy tymianek i rozmaryn, zwiększamy ogień i gotujemy przez 2 minuty. Wrzucamy namoczone śliwki i wlewamy marynatę. Gotujemy przez 3 minuty.
5. Mąkę mieszamy z bulionem pozostałym z namaczania śliwek. Wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i dotujemy 1-2 minuty. Doprawiamy solą. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczek i podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :)
Musi być pyszny, mniam :) Ps. W przepisie brakuje chyba porto, nie działa też odnośnik do strony z oryginalnym przepisem ;)
OdpowiedzUsuńO kurcze, racja! już poprawiam oba błędy :) A danie pyszne :)
UsuńWspaniały gulasz, jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.