Mój ulubiony zestaw na chłodne dni - gorąca biała czekolada i cynamonowe ciasteczka :)
Składniki dla dwóch osób:
2 szklanki mleka
1 laska cynamonu
1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
1 gwiazdka anyżowa (opcjonalnie)
1 strączek kardamonu
1 tabliczka białej czekolady
Dodatkowo:
150 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru drobnego lub cukru pudru
kilka kostek mlecznej czekolady
Do ozdobienia szklanek:
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru trzcinowego
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cynamon, anyż, kardamon i nasionka z 1/2 laski wanilii. Gotujemy na nisko-średnim ogniu przez 10 minut. Mleko przecedzamy. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę, zmniejszamy ogień do niskiego i gotujemy, często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
2. Śmietanę ubijamy na sztywno w cukrem. Mleczną czekoladę ucieramy na tarce. Miód wylewamy na płaski talerzyk, na drugi wysypujemy cukier trzcinowy. Krawędź kubka maczamy w miodzie a następnie w cukrze.
3. Czekoladę przelewamy do udekorowanych kubków, Nakładamy bitą śmietanę i posypujemy mleczną czekoladą. Gotowe! :)
witam w klubie miłośników czekolady :D mistrzostwo, serio!
OdpowiedzUsuńDziękuję ! :) :)
UsuńOjej.....wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńA ja na diecie... ;(
OdpowiedzUsuńMmm, idealny jesienny czasoumilacz :)
OdpowiedzUsuńAle pycha :) Ślicznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJak udekorowac te kubki tym miodem i cukrem trzcinowym?
OdpowiedzUsuńNa spodek wylewam trochę płynnego miodu, a na drugi wysypuję cukier. Kubek maczam najpierw w miodzie potem w cukrze :) Jeżeli nie masz płynnego miodu, to należy go najpierw troszkę podgrzać, żeby taki się stał
Usuń