piątek, 14 listopada 2014

Korzenna biała czekolada z bitą śmietaną

Mój ulubiony zestaw na chłodne dni - gorąca biała czekolada i cynamonowe ciasteczka :)


Składniki dla dwóch osób:
2 szklanki mleka
1 laska cynamonu
1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
1 gwiazdka anyżowa (opcjonalnie)
1 strączek kardamonu
1 tabliczka białej czekolady

Dodatkowo:
150 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru drobnego lub cukru pudru
kilka kostek mlecznej czekolady

Do ozdobienia szklanek:
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru trzcinowego

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cynamon, anyż, kardamon i nasionka z 1/2 laski wanilii. Gotujemy na nisko-średnim ogniu przez 10 minut. Mleko przecedzamy. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę, zmniejszamy ogień do niskiego i gotujemy, często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. 

2. Śmietanę ubijamy na sztywno w cukrem. Mleczną czekoladę ucieramy na tarce. Miód wylewamy na płaski talerzyk, na drugi wysypujemy cukier trzcinowy. Krawędź kubka maczamy w miodzie a następnie w cukrze.

3. Czekoladę przelewamy do udekorowanych kubków, Nakładamy bitą śmietanę i posypujemy mleczną czekoladą. Gotowe! :)

8 komentarzy:

  1. witam w klubie miłośników czekolady :D mistrzostwo, serio!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja na diecie... ;(

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, idealny jesienny czasoumilacz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak udekorowac te kubki tym miodem i cukrem trzcinowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na spodek wylewam trochę płynnego miodu, a na drugi wysypuję cukier. Kubek maczam najpierw w miodzie potem w cukrze :) Jeżeli nie masz płynnego miodu, to należy go najpierw troszkę podgrzać, żeby taki się stał

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska