Składniki:
3 duże buraki
1 duży ziemniak
750 ml bulionu warzywnego lub wody*
1 ząbek czosnku
2 cm imbiru
1 łyżeczka gorczycy
2 łyżeczki cukru trzcinowego
100 ml koncentratu z buraków
2 łyżki oleju (np. arachidowego)
sól, pieprz
Do podania:
śmietana 18%
sos balsamiczny (opcjonalnie)
natka pietruszki
oliwa z oliwek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Imbir i czosnek ucieramy na tarce. Buraki i ziemniaka obieramy, kroimy w drobną kostkę i płuczemy pod bieżącą wodą.
2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy imbir, czosnek i gorczycę i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone warzywa, 2 łyżeczki cukru i smażymy jeszcze 5 minut. Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy 30-45 minut (aż buraczki zmiękną).
3. Zupę blendujemy na gładki krem i przecieramy przez sito. Dodajemy koncentrat z buraków, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut.
4. Zupę przekładamy do talerzy, na środku robimy "kleksa" ze śmietany, posypujemy natką pietruszki i polewamy odrobiną oliwy i sosu balsamicznego. Smacznego! :)
*Można również użyć bulionu drobiowego dla intensywniejszego smaku
uwielbiam buraczki, a konsystencja tej zupy wygląda całkiem nieźle!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja :-) dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)
OdpowiedzUsuńAleż ma piękny, intensywny kolor! :)
OdpowiedzUsuń