Dziś zapraszam na pyszny sernik dyniowy z polewą z kwaśnej śmietany i sosem toffi. Pyszności <3 Przepis na niego znalazłam na stronie About Food, na której nazywa się "Polskim sernikiem" :) Zapraszam do przygotowań!
Składniki na spód:
180 g czekoladowych ciasteczek maślanych
40 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
500 g dyni
1 szklanka białego cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 duże jajka
650 g twarogu dwukrotnie mielonego
140 g mleka skondensowanego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Składniki na polewę:
400 g śmietany 18%
1/3 szklanki cukru pudru
Składniki na sos toffi:
200 g śmietany 36%
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu
60 g masła
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu
60 g masła
CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Zaczynamy od przygotowania puree z dyni, bo to zajmuje najwięcej czasu. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ostrym ząbkowanym nożem kroimy dynię na równe kawałki, układamy na kratce i pieczemy 40-50 minut, aż dynia będzie miękka. Wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie zdejmujemy skórkę, umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładkie puree. Odstawiamy na bok.
2. Ciasteczka na spód miksujemy na proszek, a następnie rozcieramy między palcami z masłem, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Ciasteczkową masą wyklejamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania masy serowej.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. W misie miksera umieszczamy puree z dyni i pozostałe składniki na masę serową. Miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Masę wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut. Śmietanę 18% mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Smarujemy gorący sernik i z powrotem wkładamy do piekarnika jeszcze na 7 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
4. Wszystkie składniki na sos toffi umieszczamy w garnku z grubym dnem. Ustawiamy na wysokim ogniu i cały czas mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści, a sos zacznie bulgotać. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do delikatnego przestygnięcia, a następnie smarujemy nim wierzch sernika. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :)
Trzeba przyznać, ze sernik cudo!
OdpowiedzUsuńJak nie przepadam, tak na pewno bym się skusiła!
:)
Ja też za klasycznymi sernikami nie przepadam, ale ten naprawdę warto wypróbować :) Jadłam, aż mi się uszy trzęsły ;)
UsuńPyszności!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny przepis do akcji "Sposób na dynie 2015"
Pozdrawiam
Iwona