niedziela, 4 października 2015

Sernik dyniowy

Dziś zapraszam na pyszny sernik dyniowy z polewą z kwaśnej śmietany i sosem toffi. Pyszności <3 Przepis na niego znalazłam na stronie About Food, na której nazywa się "Polskim sernikiem" :) Zapraszam do przygotowań!


Składniki na spód:

180 g czekoladowych ciasteczek maślanych
40 g miękkiego masła

Składniki na nadzienie:

500 g dyni
1 szklanka białego cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 duże jajka
650 g twarogu dwukrotnie mielonego
140 g mleka skondensowanego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki na polewę:

400 g śmietany 18%
1/3 szklanki cukru pudru

Składniki na sos toffi:

200 g śmietany 36%
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu
60 g masła

CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Zaczynamy od przygotowania puree z dyni, bo to zajmuje najwięcej czasu. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ostrym ząbkowanym nożem kroimy dynię na równe kawałki, układamy na kratce i pieczemy 40-50 minut, aż dynia będzie miękka. Wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie zdejmujemy skórkę, umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładkie puree. Odstawiamy na bok.

2. Ciasteczka na spód miksujemy na proszek, a następnie rozcieramy między palcami z masłem, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Ciasteczkową masą wyklejamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania masy serowej.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. W misie miksera umieszczamy puree z dyni i pozostałe składniki na masę serową. Miksujemy, aż składniki dokładnie się połączą. Masę wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut. Śmietanę 18% mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Smarujemy gorący sernik i z powrotem wkładamy do piekarnika jeszcze na 7 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

4. Wszystkie składniki na sos toffi umieszczamy w garnku z grubym dnem. Ustawiamy na wysokim ogniu i cały czas mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści, a sos zacznie bulgotać. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do delikatnego przestygnięcia, a następnie smarujemy nim wierzch sernika. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :)





Jesienne słodkości!Sposób na dynię 2015

3 komentarze:

  1. Trzeba przyznać, ze sernik cudo!
    Jak nie przepadam, tak na pewno bym się skusiła!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też za klasycznymi sernikami nie przepadam, ale ten naprawdę warto wypróbować :) Jadłam, aż mi się uszy trzęsły ;)

      Usuń
  2. Pyszności!!!!

    Dziękuję za kolejny przepis do akcji "Sposób na dynie 2015"
    Pozdrawiam
    Iwona

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska