Dziś propozycja sałatki, ale dosyć "konkretnej" :) Z serdelkami, plastrami bekonu, fasolką i jajkiem sadzonym. Z podanych składników przygotujecie 3 bardzo sycące sałatki. Inspiracją był przepis z magazynu 'goodfood'. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 3 porcje:
6 małych serdelków cielęcych
6 plastrów bekonu
6 pomidorów śliwkowych
250 g pieczarek
1 mała puszka czerwonej fasoli
mix sałat (u mnie rucola, szpinak baby i roszponka)
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
oliwa z oliwek
3 duże jajka
3 duże kromki bagietki
Składniki na dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżeczki octu winnego
3 łyżeczki musztardy Dijon
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Serdelki, pomidorki i pieczarki przepoławiamy. Fasolę odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Odstawiamy na bok. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy serdelki, pomidorki, pieczarki i bekon. Pomidorki i pieczarki doprawiamy do smaku solą i pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut - na ostatnie 5 minut do piekarnika wkładamy kromki bagietki.
2. W między czasie przygotowujemy dressing: wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy; odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przygotowujemy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Na talerze wykładamy mix sałat, dodajemy fasolkę i polewamy dressingiem. Układamy pieczone pomidorki, pieczarki, serdelki i bekon. Na wierzchu układamy kromkę bagietki, a na niej kładziemy po jajku sadzonym. Podajemy na ciepło. Smacznego! :)
Smakowita...:)
OdpowiedzUsuń