Pyszny, a zarazem prosty w wykonaniu. Jeden z niewielu serników, które można jeść jeszcze na ciepło - mniam! Do przygotowania użyłam domowej roboty kandyzowanej skórki pomarańczy. Przepis na sernik znalazłam na stronie Moje Wypieki. Zapraszam do pieczenia!
Składniki na klasyczny sernik:
1 kg twarogu z wiaderka
200 g masła
150 g cukru
4 duże jajka
50 g kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy lub rumowy
bakalie: rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieszczamy masło i cukier - miksujemy na puszystą masę. Wbijamy jajka, dodajemy aromat, a następnie dodajemy stopniowo twaróg. Wsypujemy mąkę, kaszę i proszek do pieczenia. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Dodajemy bakalie i mieszamy.
2. Formę do pieczenia 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że używacie silikonowej formy, wtedy pomijamy) lub smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Wlewamy serową masę. Pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiach. Zajadamy gdy ostygnie (o ile się powstrzymacie ;)) Smacznego! :)
Uwielbiam serniki :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńA moze byc folia aluminiowa
OdpowiedzUsuńzamiast papieru do pieczenia? Może być :)
UsuńJa wcale nie używam papieru do pieczenia. Zamiast tego smaruję spód i boki masłem i posypuję kaszą manną. Sernik podaję na spodzie formy, w której się piekł
UsuńMmm, ze skórką kandyzowaną musiał być wyjątkowo pyszny :)
OdpowiedzUsuń