sobota, 13 grudnia 2014

Kasztany jadalne z brukselką

Ciekawa propozycja na lunch, lekki obiad lub dodatek do mięsa :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Miłosna. Zapraszam do pieczenia!

Składniki dla dwóch osób (lub 4 osób jako dodatek do mięsa):

20 brukselek
10 kasztanów jadalnych
1 marchewka
2 szalotki
kawałek boczku (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 łyżki masła
3 łyżki miodu lub syropu klonowego
4 ziarna ziela angielskiego
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
oliwa z oliwek

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1.  Brukselkę myjemy, odkrawamy białą końcówkę, zdejmujemy zewnętrzne liście. Szalotki kroimy w ósemki, czosnek ucieramy na tarce, marchewkę kroimy w paski, a boczek w małą kostkę. W naczyniu żaroodpornym układamy przygotowane warzywa i boczek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. 

2. W garnuszku łączymy miód, masło, utarty czosnek i gałkę muszkatołową. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia masła i polewamy warzywa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. 

3. Kasztany układamy na blaszce płaską stroną do dołu, nacinamy bardzo ostrym nożem na krzyż i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (ja włożyłam je na 15 minut jeszcze z warzywami, a po wyjęciu warzyw zwiększyłam temperaturę i piekłam jeszcze 7-8 minut). Wyciągamy i obieramy jeszcze ciepłe - później kasztany ponownie twardnieją.

4. Kasztany łączymy z warzywami, przekładamy do miseczek i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. W razie potrzeby doprawiamy solą. Smacznego! :)


6 komentarzy:

  1. Zawsze byłam ciekawa jaki smak mają takie jadalne kasztany ale nigdy nie miałam szansy spróbować :) Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem są pyszne, zjadłam połowę, zanim je dodałam do potrawy :) :) Są słodkie i najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Między innymi w Biedronce można je teraz kupić

      Usuń
  2. przepis genialny, te nietuzinkowe połączenie smaków jest wspaniałe! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: