Ciekawa propozycja na lunch, lekki obiad lub dodatek do mięsa :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Miłosna. Zapraszam do pieczenia!
Składniki dla dwóch osób (lub 4 osób jako dodatek do mięsa):
20 brukselek
10 kasztanów jadalnych
1 marchewka
2 szalotki
kawałek boczku (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 łyżki masła
3 łyżki miodu lub syropu klonowego
4 ziarna ziela angielskiego
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
oliwa z oliwek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Brukselkę myjemy, odkrawamy białą końcówkę, zdejmujemy zewnętrzne liście. Szalotki kroimy w ósemki, czosnek ucieramy na tarce, marchewkę kroimy w paski, a boczek w małą kostkę. W naczyniu żaroodpornym układamy przygotowane warzywa i boczek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
2. W garnuszku łączymy miód, masło, utarty czosnek i gałkę muszkatołową. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia masła i polewamy warzywa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut.
3. Kasztany układamy na blaszce płaską stroną do dołu, nacinamy bardzo ostrym nożem na krzyż i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (ja włożyłam je na 15 minut jeszcze z warzywami, a po wyjęciu warzyw zwiększyłam temperaturę i piekłam jeszcze 7-8 minut). Wyciągamy i obieramy jeszcze ciepłe - później kasztany ponownie twardnieją.
4. Kasztany łączymy z warzywami, przekładamy do miseczek i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. W razie potrzeby doprawiamy solą. Smacznego! :)
Zawsze byłam ciekawa jaki smak mają takie jadalne kasztany ale nigdy nie miałam szansy spróbować :) Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem są pyszne, zjadłam połowę, zanim je dodałam do potrawy :) :) Są słodkie i najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Między innymi w Biedronce można je teraz kupić
Usuńprzepis genialny, te nietuzinkowe połączenie smaków jest wspaniałe! :)
OdpowiedzUsuńJest mega pyszne :)
UsuńDanie genialne!.
OdpowiedzUsuńProste i smaczne :)
Usuń