piątek, 14 listopada 2014

Krem z buraczków


Składniki:
3 duże buraki
1 duży ziemniak
750 ml bulionu warzywnego lub wody*
1 ząbek czosnku
2 cm imbiru
1 łyżeczka gorczycy
2 łyżeczki cukru trzcinowego
100 ml koncentratu z buraków
2 łyżki oleju (np. arachidowego)
sól, pieprz

Do podania: 
śmietana 18%
sos balsamiczny (opcjonalnie)
natka pietruszki
oliwa z oliwek

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Imbir i czosnek ucieramy na tarce. Buraki i ziemniaka obieramy, kroimy w drobną kostkę i płuczemy pod bieżącą wodą.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy imbir, czosnek i gorczycę i smażymy 2-3 minuty. Dodajemy pokrojone warzywa, 2 łyżeczki cukru i smażymy jeszcze 5 minut. Zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy 30-45 minut (aż buraczki zmiękną).

3. Zupę blendujemy na gładki krem i przecieramy przez sito. Dodajemy koncentrat z buraków, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut.

4. Zupę przekładamy do talerzy, na środku robimy "kleksa" ze śmietany, posypujemy natką pietruszki i polewamy odrobiną oliwy i sosu balsamicznego. Smacznego! :)

*Można również użyć bulionu drobiowego dla intensywniejszego smaku


3 komentarze:

  1. uwielbiam buraczki, a konsystencja tej zupy wygląda całkiem nieźle!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawa propozycja :-) dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ma piękny, intensywny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska