Składniki na 8 bułek:
170 ml ciepłej wody
2 łyżki masła
100 g mleka w proszku
2 łyżki cukru
1 jajko
4 g drożdży instant
1 niepełna łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam
CZAS PRZYGOTOWANIA: 135 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Do ciepłej wody dodajemy masło, mleko w proszku i cukier. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia składników. Wbijamy jajko i ponownie mieszamy. 1 szklankę mąki łączymy z solą i drożdżami. Całość wsypujemy do przygotowanej mlecznej masy. Energicznie mieszamy trzepaczką. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę. Gdy masa będzie już bardzo gęsta, zaczynamy ugniatać ręcznie. Ugniatamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk i miski (około 15-20 minut). Przekładamy do miski lekko wysmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
2. Po tym czasie ciasto kroimy na 8 równych części. Formujemy kuleczki i układamy na lekko natłuszczonej blaszce w sporych odstępach, porządnie zgniatamy ręką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.
3. Żółtko mieszamy z łyżką mleka. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mieszaniną przy pomocy silikonowego pędzelka, posypujemy sezamem. Pieczemy 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Gotowe! :)
Przepis znaleziony na stronie KULINARNE PRZEBOJE.
Super, że bułki robisz samodzielnie. Ja od pewnego czasu także. Okazało się, że to prostsze, niż można byłoby się spodziewać ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :) Najbardziej jestem dumna z tego, że sama zrobiłam chałkę :)
UsuńSmakowicie wyglądają takie bułeczki. Pycha.
OdpowiedzUsuńZnam te bułki. Pycha!
OdpowiedzUsuń