Pyszne czekoladowe ciasto z mąki dyniowej odpowiednie dla osób na diecie bez glutenu, bez laktozy oraz FODMAP (więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ). Przepis znalazłam na stronie Trawka cytrynowa. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na blaszkę 20x25 cm:
100 g masła bez laktozy + trochę do wysmarowania formy
200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
3 jajka, oddzielone żółtka od białek
125 g mąki z pestek dyni + trochę do posypania
100 g drobnego cukru
Dodatkowo:
świeże owoce np. jeżyny lub konfitura z żurawiny
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W małym garnuszku umieszczamy masło i połowę czekolady. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, często mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na bok do przestygnięcia.
2. Do przestudzonej, ale ciągle płynnej masy czekoladowej, dodajemy rozbełtane żółtka i mąkę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Białka ubijamy na pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, aż masa będzie sztywna i błyszcząca jak na bezę.
4. Do ciasta dodajemy białka w 3 porcjach, za każdym razem delikatnie mieszając drewnianą łyżką tak, aby białka nie opadły. Na koniec dodajemy pozostałą czekoladę i ostatni raz mieszamy.
5. Blaszkę smarujemy masłem. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 20 min, wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło z kwaśnymi świeżymi owocami lub konfiturą z żurawiny. Przed podaniem posypujemy mąką z pestek dyni. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska