Pyszne filety z kurczaka w panierce z parmezanu i płatków kukurydzianych - idealne dla osób na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej oraz FODMAP (czym jest dieta FODMAP przeczytasz TUTAJ). Przepis znalazłam na stronie Spiekła Rodem. Zapraszam do gotowania!
Składniki (2 porcje):
2 filety z piersi kurczaka
1 jajko
1/2 szklanki płatków kukurydzianych bezglutenowych*
1/4 szklanki tartego parmezanu
sól, pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
*Dieta FODMAP: przed zakupem KONIECZNIE sprawdźcie skład. Niestety większość dostępnych na rynku płatków kukurydzianych (zwłaszcza tych znanych marek, na których napisane jest "gluten free) jest słodzona syropem glukozowo-fruktozowym.
1. Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni Celsjusza. Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, oprószamy pieprzem i solą. Płatki kukurydziane blendujemy na pyłek lub wkładamy do woreczka i rozgniatamy przy pomocy wałka. Mieszamy z parmezanem.
2. W jednym głębokim talerzu rozbełtujemy jajko, do drugiego wsypujemy panierkę. Kurczaka obtaczamy w jajku, a następnie w panierce, układamy na kawałku papieru do pieczenia i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Gotowe! :)
Propozycja podania: gotowane ziemniaki, sałatka z sałaty, pomidora i szczypiorku, całość polana odrobiną oliwy z oliwek lub roztopionym masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska