wtorek, 31 lipca 2018

Sałatka a'la nicejska (LOW FODMAP, gluten free, lactose free)

Zapraszam na pyszną sałatkę z tuńczykiem i jajkiem, odpowiednią dla osób na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej oraz FODMAP (Czym jest dieta FODMAP dowiesz się TUTAJ). Zapraszam do przygotowań!


Składniki (4 porcje):

140 g tuńczyka w oliwie z oliwek (po odsączeniu)*
2 pomidory
70 g czarnych wydrylowanych oliwek
50 g kaparów
4 jajka 
liście sałaty masłowej
świeżo mielony pieprz

Składniki na sos:

2 łyżeczki musztardy**
1 łyżeczka octu z jabłek
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN

* Tuńczyk do kupienia między innymi w Biedronce oraz Eko Sklepach.
** Dieta FODMAP: przed zakupem sprawdź dokładnie skład. Unikaj produktów, które zawierają przede wszystkim cebulę, czosnek i inulinę.

1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ósemki. Pomidory kroimy w łódeczki. W dużej misce łączymy wszystkie składniki na sos. Wkładamy sałatę i delikatnie mieszamy.

2. Na 4 głębokie talerze wykładamy sałatę, układamy pomidory, jajka i kawałki tuńczyka, a na koniec dodajemy oliwki i kapary. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska