poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Czekoladowe ciasto z dwóch składników - bez glutenu, bez laktozy, LOW FODMAP

Pyszne ciasto czekoladowe dla osób na diecie bez glutenu, bez laktozy oraz FODMAP (więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ). Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony Tasty. Zapraszam do przygotowań! 


Składniki (8 porcji):

250 g gorzkiej czekolady
4 jajka

Dodatkowo (opcjonalnie):

świeże truskawki i jagody
cukier puder

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, odstawiamy do przestygnięcia.

2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do czekolady dodajemy po 1 żółtku i po każdym dokładnie ucieramy. Dodajemy połowę piany z białek, mieszamy. Dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy.

3. Spód formy do pieczenia o średnicy 15 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.

4. Ciasto wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. Możemy podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem cukru pudru i ulubionych owoców. Smacznego! :) 

1 komentarz:

  1. znam,jadłem ok. Autorkę kopne w dupę aby się nie obijała.Ps. make yours one thing;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska