Dzisiaj przedstawiam przepis na szarlotkę japońską - nazwa jest mocno myląca, bo ciasto prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z Japonią, a dodatkowo to w zasadzie makowiec z dodatkiem jabłka :) Na początku trochę się go obawiałam, jednak niepotrzebnie - ciasto w smaku okazało się zachwycające - mocno makowe, a do tego niesamowicie mięciutkie i wilgotne za sprawą jabłek. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Ukochanej Babci, odrobinę go zmodyfikowałam. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na formę o średnicy 24 cm:
125 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
150 g mielonego maku
4 jajka, żółtka oddzielone od białek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek kaszki manny
garść ulubionych bakalii
300 g jabłek, startych na dużych oczkach
Składniki na polewę:
60 g masła
1 czubata łyżka kakao
1/4 szklanki cukru
1 łyżka wody
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masło ucieramy z cukrem pudrem aż do uzyskania jednolitej jasnej masy, a następnie do dajemy po 1 żółtku. Nie przerywając ubijania, dodajemy mak, kaszkę manną i proszek do pieczenia. Dodajemy utarte jabłka i bakalie, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do makowej masy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub do formy silikonowej, wtedy bez papieru), wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut, wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru, co jakiś czas mieszając. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto, odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Ciasto możemy dodatkowo udekorować bakaliami lub migdałami. Gotowe! :)
W takim razie skąd ta nazwa :) haha
OdpowiedzUsuńCiasto musi być bardzo smaczne.
zakochałam się w przepisie! Wszystko co japońskie ma u mnie ogromnego plusa :D
OdpowiedzUsuńno proszę,takiego ciasta jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńPychota! W zeszycie mojej babci tez widnieje przepis na taka "szarlotkę" :)
OdpowiedzUsuńto jest pychota
OdpowiedzUsuńPyszne! Wczoraj wypróbowałam. Ciasto wilgotne, aromatyczne. Użyłam gotowej masy makowej z bakaliami.Dodałam orzechy i migdały bo takie lubie. Na pewno zrobię je na Boże Narodzenie.
OdpowiedzUsuń