sobota, 1 sierpnia 2015

Oreo cake pops

Oreo cake pops, czyli ciasteczkowe kulki na patyku obtoczone w białej czekoladzie :) Do ich zrobienia przekonał mnie przepis ze strony 'Have a cupcake'. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 15 cake pops:

2 opakowania ciasteczek Oreo
100 g batonika Mars
100 g serka twarogowego
220 g białej czekolady

CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Ciasteczka umieszczamy w misie blendera i miksujemy. Dodajemy batonik, a następnie serek twarogowy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy na 60 minut do lodówki do stężenia masy.

2. Z masy formujemy 15 kuleczek. Układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas rozpuszczania czekolady.

3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Deskę z kuleczkami wyciągamy z lodówki. Końcówkę patyczka do cake pops maczamy w czekoladzie, a następnie wbijamy w kulkę na około 1/3 wysokości. Wkładamy do lodówki na 15 minut.


4. Po 15 minutach kuleczki ponownie wyciągamy z lodówki. Jeżeli czekolada zaczęła już tężeć, rozpuszczamy ją ponownie. Każdą kuleczkę maczamy w czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia. Ostatni raz odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, czyli na około 45 minut. Smacznego! :)



Uczta pod gołym niebem

5 komentarzy:

  1. niebywale wymagające. Ale i uroczo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie urocze! Idealnie do nich pasują te czerwone patyczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jakiej wielkości opakowania oreo chodzi w przepisie? o te duże pudełka, czy te pakowane po 6?

    OdpowiedzUsuń
  4. O jaki rozmiar opakowania oreo chodzi w przepisie? o te większe pudełka czy te opakowania po 6 szt?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska