Oreo cake pops, czyli ciasteczkowe kulki na patyku obtoczone w białej czekoladzie :) Do ich zrobienia przekonał mnie przepis ze strony 'Have a cupcake'. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 15 cake pops:
2 opakowania ciasteczek Oreo
100 g batonika Mars
100 g serka twarogowego
220 g białej czekolady
CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Ciasteczka umieszczamy w misie blendera i miksujemy. Dodajemy batonik, a następnie serek twarogowy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy na 60 minut do lodówki do stężenia masy.
2. Z masy formujemy 15 kuleczek. Układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas rozpuszczania czekolady.
3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Deskę z kuleczkami wyciągamy z lodówki. Końcówkę patyczka do cake pops maczamy w czekoladzie, a następnie wbijamy w kulkę na około 1/3 wysokości. Wkładamy do lodówki na 15 minut.
4. Po 15 minutach kuleczki ponownie wyciągamy z lodówki. Jeżeli czekolada zaczęła już tężeć, rozpuszczamy ją ponownie. Każdą kuleczkę maczamy w czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia. Ostatni raz odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia, czyli na około 45 minut. Smacznego! :)
niebywale wymagające. Ale i uroczo pyszne :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie urocze! Idealnie do nich pasują te czerwone patyczki :)
OdpowiedzUsuńo jakiej wielkości opakowania oreo chodzi w przepisie? o te duże pudełka, czy te pakowane po 6?
OdpowiedzUsuńchodzi o pudełko 176g :)
UsuńO jaki rozmiar opakowania oreo chodzi w przepisie? o te większe pudełka czy te opakowania po 6 szt?
OdpowiedzUsuń