sobota, 1 sierpnia 2015

Stek z kalafiora z pikantną salsą

Dziś zapraszam na nietypowego "steka" :) Jest to pyszny, pieczony kalafior podany z pomidorową pikantną salsą i jogurtem naturalnym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!


Składniki dla dwóch osób:

1 mały kalafior
oliwa z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz do smaku
mała kiść pomidorków koktajlowych
świeże liście kolendry do posypania

Składniki na salsę:

mała kiść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w kostkę
2 dymki (biała część), drobno posiekane
1/2 zielonej papryczki chilli, bez pestek, drobno posiekanej
sok z 1 limonki
szczypta cukru
sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Składniki na jogurt (opcjonalnie):

100 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Z głowy kalafiora odrywamy liście i wykrawamy dwa równe "steki" o grubości 2 cm. Resztę kalafiora możemy użyć jako dodatek do innego obiadku lub do zapiekanki :) Smarujemy z obu stron oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok kładziemy kiść pomidorków skropionych oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut aż kalafior będzie miękki, przewracając w połowie pieczenia. 

2. W czasie, gdy nasz kalafior się piecze, w jednej miseczce mieszamy wszystkie składniki na salsę, a w drugiej wszystkie składniki na jogurt. Odstawiamy na bok.

3. Na talerz wykładamy po połowie gałązki spieczonych pomidorów i po jednym kalafiorowym steku. Polewamy jogurtem i pikantną salsą. Całość posypujemy liśćmi kolendry i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! :)



1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska