Dziś zapraszam na pyszną smażoną kaczkę podaną z pieczonymi buraczkami, świeżą rukolą i tymiankiem :) Zainspirował mnie przepis ze strony "O kuchni z uczuciem". Zapraszam do przygotowań!
Składniki dla 4 osób:
2 duże piersi z kaczki
4 średniej wielkości buraki
pieprz świeżo mielony i sól morska
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
Składniki na sos:
75 ml soku świeżego soku pomarańczowego
1 łyżka płynnego miodu
2-3 łyżki tłuszczyku ze smażenia kaczki
Dodatkowo:
świeża rukola
świeży tymianek
sos balsamico
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Kaczkę wyciągamy z lodówki na godzinę przed smażeniem, aby ogrzała się do temperatury pokojowej.
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Buraki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i zawijamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Po tym czasie wyciągamy, rozcinamy folię i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie kroimy w ćwiartki.
2. Skórę z piersi kaczki nacinamy w kratkę uważając, aby nie rozciąć mięsa. Nacieramy słodką papryką. Piersi z obu stron doprawiamy suszonym tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem (NIE SOLIMY!). Układamy skórą do dołu na zimnej patelni, palnik ustawiamy na najwyższą moc i smażymy 7 minut. Przewracamy i smażymy kolejne 4 minuty. Przekładamy na talerz, polewamy 2 łyżkami tłuszczu, przykrywamy kawałkiem folii i odstawiamy na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Po tym czasie kroimy na plastry, nie ściskając nadmiernie mięsa.
3. W małym garnuszku umieszczamy 2-3 łyżki tłuszczu ze smażenia, dodajemy miód i sok pomarańczowy. Gotujemy 3-4 minuty na najwyższym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
4. Na talerze wykładamy świeżą rukolę i buraczki, polewamy sosem balsamico. Układamy plastry kaczki, polewamy pomarańczowym sosem, doprawiamy solą morską i dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! :)
ślinka cieknie,pycha :)
OdpowiedzUsuń