Oreo bardzo często występują w mojej kuchni, a to dlatego, że wprost kocham ich smak! Kupuję z nimi każdą jedną rzecz - czekoladę, jogurty, lody i wszystko to, co mi wpadnie w rękę :) Dziś przygotowałam dla Was pieczony sernik na spodzie z ciasteczek Oreo z sezonowymi owocami - truskawkami i malinami, które kocham równie mocno :) Zapraszam do przygotowań!
Składniki na spód:
175 g ciasteczek Oreo
60 g masła w temperaturze pokojowej
Składniki na tortownicę 19 cm:
400 g półtłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie w temperaturze pokojowej
100 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
160 g brązowego cukru
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
nasionka z 1/2 laski wanilii
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
200 g truskawek, pociętych w ćwiartki
100 g malin
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Ciasteczka drobno mielimy w blenderze, dodajemy masło i blendujemy jeszcze przez chwilę. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy masłem. Ciasteczka z masłem wysypujemy na spód i dokładnie przyklepujemy. Odstawiamy na bok.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Twaróg, mascarpone, cukier, jajka, mąkę ziemniaczaną i nasionka wanilii umieszczamy w misie miksera. Miksujemy jedynie do połączenia składników, po czym przelewamy na ciasteczkowy spód. Na wierzch wysypujemy owoce i lekko je dociskamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 55-60 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
3. Przy pomocy ostrego noża sernik oddzielamy od formy. Przekładamy na paterę, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego! :)
Wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńJesli tak smakuje jak wygląda to super...
OdpowiedzUsuńDo sernika powinno dodawać się soli tak samo jak do drozdzowki inaczej oba ciasta są bez smaku i są mdle. .. wygląda pysznie ale ja jednak doprawie go do smaku:)
OdpowiedzUsuń