Pyszne racuszki przygotowane na zsiadłym mleku i mące kukurydzianej, podane ze śmietaną i sezonowymi owocami. Pyszności <3 Wspaniały pomysł na wspólne rodzinne śniadanie :) Zapraszam do przygotowań!
Składniki dla 3 osób (9 racuszków):
50 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową)
50 g mąki kukurydzianej
szczypta sody oczyszczonej
2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego
1 duże jajko
3/4 szklanki zsiadłego mleka
Dodatkowo:
1/2 szklanki śmietany 12%
1/2 łyżki cukru pudru
sezonowe owoce (u mnie żółta porzeczka)
listki mięty do przybrania
olej do smażenia
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Do dużej miski przesiewamy wszystkie mąki, dodajemy sodę oczyszczoną i cukier, dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy jajko , a następnie zsiadłe mleko. Mieszamy ostatni raz do połączenia składników i odstawiamy na bok na 15 minut.
2. Na małej patelni rozgrzewamy olej na średnio wysokim ogniu (w skali 1-9 rozgrzałam na 7). Powinno być go tyle, żeby po wlaniu ciasta było ono prawie całe pokryte olejem. Małą chochelką wlewamy ciasto partiami na patelnię i smażymy około 1 minuty. Przewracamy i smażymy kolejną minutę (smażyłam po 2 placuszki na raz, żeby zbytnio nie zmieniać temperatury oleju). Odsączamy na ręczniku papierowym.
3. Śmietanę 12% mieszamy dokładnie z cukrem pudrem. Racuszki rozkładamy na talerze, polewamy śmietaną, dekorujemy owocami i listkami mięty. Podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego! :)
pychota! i jeszcze te porzeczki,,, :)
OdpowiedzUsuńPychotka, nie mam mąki kukurydzianej bo bym zrobiłam takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńFajne placuszki, zrobię na wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Uwielbiam wszelkie placki i racuszki:) Ze śmietaną i owocami muszą być obłędne! zresztą pewnie zjadłabym nawet suche, bez niczego - z łakomstwa:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa z łakomstwa zjadłam je na zimno bez niczego, też były super :D
Usuń