Składniki dla 2-3 osób:
600 g łopatki jagnięcej lub udźca
300 ml maślanki
sól i świeżo mielony pieprz
Składniki na sałatkę:
200 g kaszy gryczanej
duży pęczek świeżej mięty
duży pęczek świeżej natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
szczypta soli
Składniki na sos:
skórka i sok z 1/4 cytryny
300 ml jogurtu
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
szczypta cukru
sól i pieprz do smaku
CZAS PRZYGOTOWANIA: 52 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Jagnięcinę myjemy, osuszamy. Wkładamy do szczelnego woreczka, wlewamy maślankę, zawiązujemy i wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Jagnięcinę wraz z maślanką przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 50 ml wody, nie żałujemy soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 3,5 godziny, co jakiś czas podlewając wodą. Po tym czasie wyciągamy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 10 minut.
3. Kaszę prażymy na suchej rozgrzanej patelni przez około 5-10 minut, aż się zrumieni i zacznie wydzielać orzechowy aromat. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie dodajemy drobno posiekaną miętę i pietruszkę, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Doprawiamy odrobiną soli i dokładnie mieszamy.
4. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą dokładnie.
5. Na półmisek wykładamy sałatkę z kaszy, na to mięso, całość polewamy jogurtowym sosem. Smacznego! :)
Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo
przepyszne połączenie!
OdpowiedzUsuń