Pyszne połączenie gruszek, marcepanu, soku pomarańczowego i ciasta francuskiego <3 Mało wakacyjny zestaw, jednak wszystkie te składniki uwielbiam, więc przepis po prostu musiał się tutaj pojawić :) Przepis znalazłam na stronie 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 6 porcji:
3 gruszki podobnej wielkości
1 duża pomarańcza
2 krople aromatu waniliowego
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
1 żółtko
100 g cukru żelującego 2:1
Składniki na masę marcepanową:
100 g obranych migdałów
3 krople aromatu migdałowego
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
1 białko
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Gruszki obieramy, przepoławiamy i usuwamy gniazda nasienne. Wypukłą stronę nacinamy w drobną kratkę uważając, żeby nie przeciąć gruszki. Z pomarańczy obieramy połowę skórki i wyciskamy cały sok - umieszczamy w garnuszku, dodajemy aromat waniliowy. Podgrzewamy przez chwilę. Wkładamy gruszki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Wszystkie składniki na masę marcepanową umieszczamy w misie malaksera. Miksujemy na jednolitą masę.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Na przygotowanej blasze rozkładamy papier do pieczenia. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pół. Na jedną połowę wykładamy 2/3 masy marcepanowej i przykrywamy drugą połówką ciasta. Ciasto kroimy na 6 równych prostokątów. Żółtko mieszamy z 4 łyżkami wody - przy pomocy pędzelka, dokładnie smarujemy każdy kawałek ciasta. Na każdym z nich kładziemy kuleczkę masy marcepanowej, a następnie kładziemy po połówce gruszki (sok pomarańczowy zostawiamy w garnuszku, jeszcze nam się przyda). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut.
3. Z pozostałego soku pomarańczowego odmierzamy 100 ml i wlewamy z powrotem do garnka. Dodajemy 100 g cukru żelującego. Podgrzewamy na średnim ogniu przez około 8 minut, dokładnie mieszamy. Gorącym syropem smarujemy obficie jeszcze ciepłe gruszki. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)
proste i do tego jakie efektowne,pycha :)
OdpowiedzUsuń