Szparagów ciąg dalszy :) Tym razem przedstawiam przepis na danie główne - stek z polędwicy wołowej podany na podsmażanych szparagach w delikatnym sosie. Potrawa inspirowana jest przepisem z czerwcowego wydania magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań!
Składniki dla dwóch osób:
odrobina oliwy z oliwek
1/2 pęczka szparagów
2 steki z polędwicy wołowej
1 łyżka masła
sól gruboziarnista
pieprz świeżo mielony
Składniki na marynatę:
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
1 łyżka drobno posiekanych igieł rozmarynu
pieprz świeżo mielony do smaku
Składniki na sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
szczypta soli
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w misce. Steki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 20-30 minut w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą, odstawiamy na bok.
2. Ze szparagów odłamujemy twardą końcówkę, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Patelnię na której będziemy smażyć, cienko smarujemy oliwą z oliwek; rozgrzewamy. Szparagi smażymy ok. 10-15 minut do miękkości, często obracając. Zdejmujemy z patelni.
3. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy szparagi, układamy nasze steki. Smażymy ok. 2-3 minut z każdej strony (stek obracamy tylko raz!). Dodajemy łyżkę masła i od razu zdejmujemy z ognia. Potrząsamy chwilę patelnią, aż masło całkowicie się rozpuści.
4. Na dwóch talerzach rozkładamy szparagi, polewamy je przygotowanym sosem, na wierzch wykładamy po steku. Całość posypujemy solą gruboziarnistą i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska